Članki in enciklopedije

Črni ribez (Ribes nigrum)

Črni ribez (Ribes nigrum)

Črni ribez (Ribes nigrum)

Črni ribez vsebuje velike količine vitamina C, ki pomaga v boju proti infekcijam. Poznan je kot naravna podpora srcu in celicam. Deluje proti staranju.

Opis

Črni ribez

Latinsko ime:

Ribes nigrum

Uporabni del:

Plod

Druga imena:
/

 

Splošni opis in zgodovina:

Črni ribez domuje v srednji in severni Evropi in Sibiriji, raste pa je tudi v Veliki Britaniji. Je majhen grm s sadeži. Slajši kot so sadeži, manjša je vsebnost vitaminov in mineralov.

V Kitajski medicini ga tradicionalno uporabljajo kot kurativno sredstvo za zdravljenje različnih bolezni.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Črni ribez je priljubljen predvsem v poletnem času. Je pravo bogastvo hranilnih snovi, ki jih ne najdemo nikjer drugje.

Okus črnega ribeza je lahko nekoliko kisel in navadno zahteva dodajanje sladila kot je med ali stevia.

Omaka iz črnega ribeza se odlično poda k jagnjetini, puranu ali k ribam. Za pripravo potrebujemo 1 skodelico piščančje jušne osnove, 1 olupljeno šalotko, 1 žličko timijana, 3 skodelice črnega ribeza, 1 žlico medu, ½ skodelice jabolčnega kisa, 1 žličko nesoljenega masla, sol in poper (po okusu). Jušno osnovo segrejmo na srednje močnem ognju. Dodamo šalotko in kuhamo, dokler šalotka ne postane mehka. Dodamo timijan in ribez ter med in kis. Kuhamo pri nizki temperaturi 7–10 minut, oziroma dokler se črni ribez ne zmehča in izpusti svoje sokove. Jagode lahko rahlo zmečkamo s kuhalnico. Dodamo maslo, s čimer bo omaka bolj gladka in kremasta. Ob koncu po lastnem okusu solimo in popramo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Črni ribez vsebuje velike količine vitamina C, ki pomaga v boju proti infekcijam. V 100-gramski porciji se nahaja kar več kot 300 % dnevne priporočene vrednosti vitamina C. Vitamin C ima antioksidativne lastnosti, ki uničujejo proste radikale. Prosti radikali povzročajo staranje, raka, bolezni srca, vnetja in poškodujejo celice.

Črni ribez vsebuje tudi pantotensko kislino (vitamin B5), piridoksin (vitamin B6) in tiamin (vitamin B1). Telo jih potrebuje za presnovo.

Železo je pomemben mineral v črnem ribezu. Z uživanjem črnega ribeza zagotovimo 20 % dnevne potrebe po železu. Prav tako vsebuje baker, kalcij, fosfor, mangan, magnezij in kalij. Flavonoidi, kot so beta karoten, zeaksantin in kriptoksantin znižujejo tveganje za nastanek pljučnega raka in raka ust, ščitijo pred nevrološkimi boleznimi, upočasnijo proces staranja in se borijo proti vnetjem.

Študije kažejo, da igra črni ribez pomembno vlogo pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni, preprečevanju in zdravljenju artritisa, putike in težav z jetri, lajšanju težav z menopavzo, bolečih menstruacij in PMS ter deluje proti driski. Lokalno pospešuje celjenje ran in zdravi pike insektov.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Znanstveniki so raziskovali zaviralne učinke ekstrakta črnega ribeza proti patogenom pri respiratornih infekcijskih boleznih, vključno z virusom respiratornega sincicijskega virusa influence A in B, virus herpes simpleks tip 1, Streptococcus pneumoniae in Streptococcus mutans. Ugotovili so, da "manj kot en odstotek koncentracije ekstrakta črnega ribeza inhibira replikacijo, več kot 50 odstotkov ekstrakta pa zavira absorpcijo teh virusov na površini celice«.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov