Čaj iz kombinacije zelišč, ki ustvarjajo prijeten okus.
Čaj sprostitev uživamo zjutraj in zvečer, vedno sveže pripravljen in po potrebi sladkan z medom.
Navadna melisa (Melissa officinalis L) je rastlina, ki se uporablja kot začimba in za pripravo čajev. Grm v višino doseže do 80 cm, lnjegovi listi pa imajo jajčasto obliko in so na zgornji površini prekriti z drobnimi dlačicami. Melisi v Sloveniji pravimo tudi medeni list, medenka, matičnik, srčno zelje in osenika. Rastlina izvira iz Sredozemlja ter je v sorodu z žajbljem in sivko.
Pomaranča (Citrus x sinensis), ki ji pravimo tudi oranža, je sadež iz rodu citrusov, ki je še posebej priljubljen v zimskih mesecih. Do 12 metrov visoko drevo s snežno belimi cvetovi in velikimi, oranžnimi plodovi s hrapavim olupkom proizvede do 500 plodov letno.
Šentjanževka (Hypericum perforatum) je trajnica, ki v višino doseže do 70 cm. Uvrščamo jo v družino krčničevk, prepoznamo pa jo po cvetovih zlatorumene barve, ki se, kadar jih zmečkamo, obarvajo temno rdeče do vijolično. V različne namene se uporabljajo cvetni popki, cvetovi in listi šentjanževke.
Pasijonka (Passiflora incarnata L.) je vzpenjalka iz družine pasijonkovk, ki ima velike cvetove in plodove oranžne barve. Rastlini pravimo tudi Kristusov cvet. V različnih državah po svetu se iz plodov pasijonke pripravlja marmelada.
Sivka (Lavandula) je znana po svojih vijolično obarvanih cvetovih z očarljivim vonjem. Kot rastlina ni zahtevna in izjemno dobro prenaša sušna obdobja.
Prednosti uporabe Čaja sprositev:
- edinstvena mešanica zelišč,
- sladkamo ga lahko z medom,
- prijeten okus in aroma,
- enostaven način priprave.