Posušene borovnice - za pripravo čaja.
Modro vijolični plodovi navadne ali gozdne borovnice (Vaccinium myrtillus) so izjemno okusni, zato se jih razveselimo vsakega junija, ko dozorijo v slovenskih gozdovih.
Zaradi svojih koristi pa skozi celo leto uporabljajo posušene borovnice – in sicer tako, da se iz njih pripravi čaj.
Pri zeliščnih čajih je še zlasti pomembna pravilna priprava in odmerjanje. Zlato pravilo je, da se jih vedno pripravi sveže in po navodilih, ki veljajo za posamezno rastlino.
Možni so trije načini priprave zeliščnega čaja.
1. Poparek je najbolj razširjena oblika priprave zeliščnih čajev. Posušene rastline se prelije z vrelo vodo, ki ima 90 stopinj celzija in se jih pusti stati 5-15 minut, nato pa se čaj precedi.
2. Prelivek se pripravlja iz zelišč, ki so zelo občutljiva na toploto. Prelije se jih z vodo sobne temperature in se jih pusti da stojijo čez noč, nato se jih precedi.
3. Prevretek se običajno pripravlja iz korenin, skorje ali semen. Zelišča se v mrzli vodi segreje do vretja, nato se jih kuha 10-20 minut in precedi.
Če čaja ne morete piti brez dodatkov, mu dodajte med ali limono, vendar šele takrat, ko se toliko ohladi, da je mlačen – le tako namreč temperatura ne uniči koristnih snovi medu oz. limone.