Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Prijava na e-novice

Na naši strani trenutno berete

Tirozin

Tirozin

Tirozin Prednosti uživanja in vloga v telesu: Tirozin je močna aminokislina, ki je glavni gradbeni del dopamina, epinefrina, norepinefrina in ščitničnih hormonov. V telesu se tirozin v glavnem uporablja v možganih in sicer kot predhodnik nevrotransmiterjev, imenovanih kateholamini. Kateholamini se uporabljajo za normalen potek različnih kognitivnih funkcij. Da bi se pretvoril v kateholamin, gre tirozin skozi dva procesa. Najprej se pretvori v dihidroksifenilalan (DOPA). Nato encim (ponavadi ena izmed oblik dekarboksilaze) pretvori DOPA v enega izmed treh kateholaminov. Zvišanje ravni tirozina povečuje proizvodnjo nevrotransmiterjev, kadar jih naše telo potrebuje več.   Pomanjkanje in simptomi: Večina simptomov pomanjkanja tirozina je precej podobna simptomom bolezni, kot je gripa. Pojavi se lahko huda utrujenost, ki jo spremljajo bolečine v mišicah, otekli sklepi in bleda koža. Če pomanjkanje tirozina ostane neodkrito ali nezdravljeno, bodo simptomi, podobni gripi, postopoma postali hujši. Ljudje s pomankanjem tirozina se lahko soočijo z nepojasnjenim povečanjem telesne mase - kljub temu, da se držijo običajnega načina prehranjevanja. Pojavi se lahko tudi napihnjenost obraza in sicer kot posledica zadrževanja vode v tem predelu. Pride lahko tudi do hripavosti, suhe kože, depresije, zaprtja, krhkih las in nohtov. Pri ženskah se lahko pojavijo težave z menstruacijo.   Priporočen dnevni odmerek: Tirozin pogosto jemljejo športniki. V tem primeru se priporoča jemanje 500 – 2.000 mg približno 30 – 60 minut pred telesno aktivnostjo. V primeru jemanja prehranskega dopolnila, ki vsebuje tirozin, je potrebno upoštevati priporočen dnevni odmerek, ki je označen na embalaži.   Stranski učinki ali predoziranje: Preveliki odmerki tirozina lahko povzročijo nepojasnjeno utrujenost ter togost v predelu vratu in ramen. Nekateri uporabniki so po jemanju prevelikih odmerkov tirozina opazili povečanje telesne teže.   Dober vir hranil: Odličen vir tirozina so: Siri, zlasti parmezan, soja, govedina in jagnjetina, svinjina, ribe in morski sadeži, perutnina, semena in oreščki, jajca in mlečni izdelki, stročnice, žitarice.   Ali ste vedeli? Raziskave kažejo, da jemanje prehranskih dopolnil z vsebnostjo tirozina izboljša duševne funkcije posameznika v stresnih razmerah. Prav tako naj bi dopolnjevanje s tirozinom vplivalo na izboljšanje spomina. Tirozin nam lahko pomaga pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj, povezanih z možgani. Mednje sodijo tudi Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, narkolepsija, sindrom kronične utrujenosti in demenca. Tirozin lahko pomaga preprečiti razvoj depresije, saj ima sposobnost uravnavanja razpoloženja. Prehransko dopolnilo, ki vsebuje tirozin, bi morale uživati ženske v obdobju menstruacije in menopavze, saj tirozin zmanjša neprijetne simptome, ki spremljajo predmenstrualni sindrom in obdobje menopavze.  

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Brusnica Latinsko ime: Vaccinium vitis-idaea Uporabni del: Listi, sveži in posušeni plodovi Druga imena: Belka, gorenk, močnica, rdeča borovnica, rdeča črnica, grantnik,   Splošni opis in zgodovina: Brusnice so eden največjih virov vitamina C. Gre za zimzeleno rastlino, ki izvira iz Severne Amerike. Prepoznamo jih kot nizka, plazeča grmovja z žilavimi stebli. Cvetovi so rožnate barve, rastlina pa se oprašuje s pomočjo čebel. Sadeži imajo rahlo kiselkast okus. Indijanci so plodove uporabljali že leta 1550. Brusnice so uživali sveže, iz njih pa so pripravljali tudi brusnični pire. Iz njih so pripravljali poseben obrok, namenjen preživetju v hladnih zimskih mesecih. Obkladke so uporabljali za črpanje strupa iz ran, povzročenih s puščicami. Leta 1620 so se Romarji naučili, kako uporabljati brusnice. Leta 1683 je bil prvič omenjen tudi brusnični sok. Ameriški kitolovci in mornarji so plodove uživali tudi na krovih, saj so na ta način preprečevali pojav skorbuta (pomanjkanje vitamina C).   Raba v prehrani in uporaba: Brusnice lahko uživamo tako surove, kot tudi kuhane. Pripravimo lahko brusnični namaz. Ena izmed najbolj priljubljenih jedi, ki jih lahko pripravimo z brusnicami je brusnična omaka, ki se odlično poda k različnim vrstam mesa. Uživamo jih lahko tudi za zajtrk in sicer tako, da iz njih pripravimo sok ali pa jih dodamo zdravi različici palačink. So odličen dodatek jesenskim in zimskim solatam – kot primer vzemimo solato iz rukole, kislih brusnic, janeža in koromača z dodatkom sladkih jabolk. Vsekakor pa jih lahko uporabijo tudi sladkosnedi, saj obstajajo številne zdrave sladice, ki vsebujejo brusnice.   Uporaba v zdravstvene namene: Brusnični sok je znan po svoji učinkovitosti pri zdravljenju okužb sečil, saj zavira naselitev bakterij v mehurju in sečnici. Sok preprečuje nastanek kariesa in bolezni dlesni. Raziskave kažejo, da nam lahko pitje brusničnega soka nudi zaščito proti gram-negativnim bakterijskim okužbam, kot je E. coli v sečilih. Kisle brusnice vsebujejo velike količine fenolnih flavonoidov – uživanje ima potencialne koristi za zaščito pred boleznimi srca in ožilja, proti raku, staranju in diabetesu.   Ali ste vedeli? Novejša dognanja: Brusnice lahko polepšajo naš nasmeh. Študije dosledno kažejo, da lahko proantocianidini v brusnicah zavirajo rast škodljivih bakterij, ki povzročajo bolezni dlesni. Na podlagi teh študij so pričeli številni proizvajalci zobnih past in ustnih vod le-tem dodajati tudi brusnice. Brusnice lahko pomagajo zdraviti razjede na želodcu. Želodčne razjede so povezane s Helicobacter pylori (H. pylori) okužb in študije kažejo, da lahko brusnice zavirajo rast H. pylori. Morda bi se lahko prav z brusnicami lotili reševanja vse pogostejše težave – odpornosti na antibiotike.  

Zdravilni učinki gobe Maitake

Zdravilni učinki gobe Maitake

Maitake goba domuje v Severni Ameriki, Evropi in na Japonskem. Japonsko ime »maitake« pomeni »ples gob«. Zaradi zanimive oblike in velikosti so jo Angleži poimenovali kar »kokoš gozda«. V azijskih kulturah pa so jo več stoletij uporabljali kot hrano in zdravilo.   1 sveža maitake goba vsebuje: kalorije: 10 kcal, ogljikovi hidrati: 2 g, maščobe: 0 g, beljakovine: 1 g, vlaknine: 1 g, glikemični indeks: nizek, brez glutena.   Zdravilni učinki Na Japonskem verjamejo, da maitake gobe podaljšujejo življenjsko dobo. Z raziskovanjem njihovih zdravilnih učinkov so na Japonskem začeli leta 1980, danes pa večina raziskav poteka v Združenih državah Amerike. Gobe vsebujejo polisaharid, imenovan beta glukan.
  Rak.
Aktivne snovi v maitake gobah uničujejo rakave celice in olajšajo številne stranske učinke kemoterapije. Z raziskavami na živalih so ugotovili, da pripomorejo k preprečevanju širjenja raka na dojkah, preprečujejo nastanek levkemije ter raka na želodcu in kosteh. Prav tako pomagajo olajšati slabost, ki je pogosta posledica kemoterapije. V študiji iz leta 2010 trdijo, da maitake gobe preprečujejo nastanek raka na debelem črevesju. Seveda pa je potrebno opraviti dodatne študije, med drugim tudi na ljudeh.
  Spodbujanje delovanja imunskega sistema.
  Uravnavanje krvnega sladkorja.
Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 lahko s pomočjo maitake  gob upravljajo raven glukoze v krvi in zmanjšajo svojo odpornost na inzulin. Če jemljete zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni se pred uživanjem maitake gob posvetujte z osebnim zdravnikom.
  Srce in ožilje.
Mnogi zdravniki na Japonskem uporabljajo maitake gobe za zniževanje krvnega tlaka in maščob v krvi, dveh ključnih dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja.   Kako v trgovini izbrati sveže maitake gobe? Gobe ne smejo biti mokre ali uvele in morajo biti brez madežev. Ne kupujte gob, ki imajo vonj po kvasu. Hranite jih lahko v papirnati vrečki (nikoli v plastični!) v hladilniku.  
Kako jih uporabljamo? Uporabite jih lahko pri pripravi omlet, testenin, solat in pic. Prav tako jih lahko pripravite samostojno – na žaru. Iz njih lahko skuhate juho ali jih uporabite kot nadomestek mesa v vegetarijanskem burgerju.  

Zadnji nasveti

Že poznate vse vrste soli?

Že poznate vse vrste soli?

Sol se že tisoče let uporablja kot naravna aroma in je ključnega pomena za naš obstoj. Dejstvo je, da ni vsaka sol »dobra sol«. Obstaja namreč velika razlika med predelano jedilno soljo in morsko soljo.   Jedilno sol pridobivamo s procesom segrevanja naravne soli, med katerim pride do spremembe kemijske sestave – v tem primeru so vse pozitivne lastnosti soli izničene. Ob koncu predelave vsebuje jedilna sol 97,5% natrijevega klorida in 2,5% naslednjih sestavin: kemikalije, ki preprečujejo strjevanje, jod, MSG in/ali beli sladkor za stabilizacijo joda, aluminijevi derivati. Gre torej za nekakšen »ponaredek« soli, ki predstavlja tveganje za nastanek srčno-žilnih in kroničnih bolezni. Ker je sol jodirana, lahko povzroči nenormalno povečane žleze ščitnice.   Popolno nasprotje predelane soli je naravna morska sol, ki vsebuje: 60 mineralov, ki skrbijo za to, da ostanemo hidrirani, zadostne ravni natrija, ki pomagajo uravnotežiti razmerje med kalijem in natrijem, močne elektrolite, kot je magnezij, elemente v sledeh, ki so potrebni za pravilno delovanje nadledvične žleze, imunskega sistema in ščitnice, ojačevalce prebavnih encimov, ki telesu pomagajo absorbirati več hranilnih snovi iz hrane, ki jo uživamo.   Himalajska sol Himalajska sol je ena najčistejših soli na našem planetu. Domneva se, da je sestavljena iz posušenih ostankov prvinskega morja. Znana je pod imenom »rožnato zlato«, saj je čudovite prosojno rožnate barve. Vsebuje vseh 84 elementov, ki jih najdemo tudi v telesu, v pomoč pa nam je lahko pri številnih zdravstvenih težavah: uravnava krvni tlak, skrbi za zdravo ožilje, povečuje libido, izboljšuje spanec, izboljšuje moč kosti, preprečuje nastanek mišičnih krčev, spodbuja zdravje sinusov, podpira zdravje dihal, pomaga pri proizvodnji hidroenergije v telesnih celicah, zmanjšuje pojav znakov staranja, spodbuja zdravo pH ravnovesje v telesnih celicah, uravnava vsebnost vode v telesu.   Keltska sol Keltska sol je primerljiva s himalajsko soljo. Je sivkaste barve. Pridobivajo jo s pomočjo 2.000 let stare keltske metode – polja soli so obložena z naravno plastjo gline in peska. Obrtniki s spretnim dotikom ročno grabijo kristale soli, da ohranijo ravnovesje elementov. Keltska sol ima številne zdravilne lastnosti: alkalizira telo, ureja nivo krvnega sladkorja, iz telesa odstranjuje sluz, izboljšuje delovanje imunskega sistema, povečuje energijo, izboljšuje delovanje možganov, zagotavlja pravilno ravnovesje elektrolitov, skrbi za zdrav spanec, preprečuje nastanek mišičnih krčev, uravnava srčni utrip in krvni tlak.   

Že poznate propolis?

Že poznate propolis?

Propolis (pro-prej, polis-mesto = obramba mesta), je smolnata snov, ki jo čebele zbirajo iz listnih popkov dreves in iz nekaterih vrst zelenjave. Uporabijo ga za razkužitev panja, za tesnjenje razpok in balzamiranje vsiljivcev, ki bi jih sicer zaradi svoje velikosti težko pregnale.   Zaradi velikega števila aktivnih sestavin se tinktura (alkoholni izvleček) propolisa uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih težav. Stimulativno deluje na obrambni sistem človeškega organizma. Njegovo delovanje je: antioksidativno, protimikrobno, stimulativno, analgetično, anestetično, protivnetno.   Čebele, ki oprašujejo drevesa in pridelke, pri svojem delu ustvarjajo široko paleto uporabnih izdelkov. Poleg propolisa so te zdravilne snovi tudi: med (surov med je močan naravni antibiotik), čebelji vosek, matični mleček, cvetni prah (imenujemo ga tudi superhrana, saj vsebuje skoraj vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje).   Vrnimo se torej k propolisu, ki ima številne terapevtske lastnosti. V ljudskem zdravilstvu se uporablja že več tisoč let. Propolis preprečuje nastanek zobnih oblog, tako, da zavira aktivnost encimov, ki sintetizirajo glukane iz saharoze.   Med Opomniti vas moramo, da niso vse vrste medu enako zdravilne. V nekaterih vrstah je antibakterijska aktivnost kar stokrat močnejša kot v drugih. Predelan, rafiniran med ni primeren za oskrbo ran – med, ki je na voljo v trgovinah, bo najverjetneje prispeval k nastanku okužbe rane. Prav tako nam v primerjavi z domačim medom ne ponuja zdravilnih lastnosti. Manuka med je posebna vrsta medu, ki je bila odobrena za uporabo v medicinske namene. Če v domači kuhinji nimate kozarca manuka medu, lahko za oskrbo ran in opeklin uporabite doma pridelan med.   Zakaj je med primeren za oskrbo ran? Iz rane črpa tekočine, visoka vsebnost sladkorja zavira rast mikroorganizmov, čebele delavke v nektar izločajo encim, ki oddaja nizke koncentracije vodikovega peroksida, iz rane odstranjuje neprijeten vonj.   V kliničnih raziskavah so ugotovili, da manuka med iz Nove Zelandije učinkovito izkoreninja več kot 250 kliničnih sevov bakterij, vključno z odpornimi vrstami, kot so: MRSA (meticilin odporen Staphylococcus aureus), MSSA (meticilin občutljivi Staphylococcus aureus) VRE (vankomicin odporni enterokoki) Helicobacter Pylori (lahko povzroči želodčne razjede).   Vse od začetka 20. stoletja je bil med edina terapija v boju proti okužbam, kasneje pa ga je zasenčil penicilin. Uporaba surovega medu namesto aktualnih antibiotikov in zdravil proti kašlju je preprost način, da se izognete odvisnosti od zdravil.   Dokler se uporablja propolis v zmernih količinah, surovi med pozitivno vpliva na zdravje. V naslednjih primerih se ga je bolje izogibati: prekomerna telesna teža, visok krvni pritisk, visoke koncentracije holesterola v krvi, diabetes.   Če imate povišano raven inzulina, omejite uporabo medu, saj lahko sladkor še dodatno poviša raven inzulina.  

Aloe vera  v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera ni le čudovit kaktus, ki krasi vaš vrt. Njen sok se uporablja v lepotni in prehranski industriji, saj ima neverjetne zdravilne učinke. V članku boste izvedeli katere so prednosti uporabe aloe vere in na kakšne načine jo lahko uporabljamo. Za vse tiste, ki rastline morda še ne poznate, naj povemo, da gre za meter ali dva visok grm z bodičastimi listi grenkega okusa, ki delujejo kot obramba pred živalmi in insekti. Listi vsebujejo prosojni gel, ki je zaradi zdravilnih lastnosti dobro poznan po vsem svetu. Sestavljen je iz približno 96% vode, nekaterih organskih in anorganskih spojin, beljakovine, ki vsebuje 18 od 20 aminokislin, ki jih najdemo v človeškem organizmu ter vitamine A, B, C in E. Aloe vera vsebuje tudi sok. Gre za rumenkasto obarvano tekočino v notranjosti rastline.  Posušen in prečiščen sok aloe vere se uporablja kot odvajalo. Eden izmed najpomembnejših elementov v gelu aloe vere so ogljikovi hidrati, ki jih poznamo pod imenom acemanan. Hranilom omogočajo dostop do celic, jih hranijo in iz njih sproščajo toksine. Ajurveda, tradicionalna indijska medicina, zagovarja oralno uporabo aloe vere. Aloe vera je čudežno zelišče, ki se uporablja za zdravljenje ran, manjših ureznin, suhe kože in hudih opeklin. S pravilno uporabo lahko aloe vera zdravi, obnavlja in konstantno hrani kožo. Po nanosu gela boste občutili hlajenje, koža pa bo takoj pomirjena. Dermatolog dr. Deepali Bhardwaj pravi: «Aloe vera je bogata z vitaminoma C in E ter z beta karotenom, ki ima hranilne in anti-aging lastnosti. Vlaži kožo, ne da bi bila mastna, zaradi česar je primerna tudi za uporabo na mastni koži.« Prav tako svetuje pitje soka aloe vere zjutraj na tešče, kar izboljšuje prebavo in zdravi vse vrste želodčnih težav. Če imamo zdravo notranjost, smo tudi videti zdravi. Aloe vero ali proizvode na njeni osnovi lahko uporabljamo tako v zimskem kot tudi v poletnem času. Velika prednost je, da jo lahko uporabljamo na vseh tipih kože. Eden izmed načinov uporabe je neposredna uporaba gela, ki mu lahko dodamo tudi kakšno sestavino iz kuhinje. Aloe vera za suho kožo Pripravite nekaj gela aloe vere, ščepec kurkume, žličko medu, žličko mleka in nekaj kapljic hidrolata vrtnice. Sestavine mešajte, dokler ne dobite paste. Pasto nanesite na kožo in jo pustite delovati 20 minut. Piling z aloe vero Pripravite pol skodelice svežega gela aloe vere, skodelico sladkorja in dve žlici limoninega soka. Sladkor bo pomagal odstraniti odmrlo kožo, aloe vera bo kožo globinsko očistila, limonin sok pa bo zmanjšal videz brazgotin in strij. Mešanico lahko uporabite tudi za piling obraza. Aloe vera proti aknam Gel aloe vere zmešajte z mletimi orehi in medom. Antioksidanti iz aloe vere in medu bodo poskrbeli za gladko in čisto kožo. Aloe vera za občutljivo kožo Pripravite pasto iz gela aloe vere, soka kumare, jogurta in rožnega olja. Po nanosu pustite pasto delovati 20 minut, nato pa jo sperite. Aloe vera za sijoče lase Aloe vera deluje kot balzam. Spodbuja rast las, preprečuje srbenje lasišča in zmanjšuje prhljaj.   Hujšanje z aloe vero Aloe vera izboljšuje učinkovitost prehrane in povečuje možnost, da shujšamo. Z bogatimi vitamini in minerali izboljšuje absorpcijo in splošno zdravje. Je vir beljakovin, zato pomaga pri razvoju mišic in nam daje energijo. Izboljšuje delovanje imunskega sistema.   Kako iz aloe vere pripravimo sok? Naravni okus rastline je zelo grenak, zato si moramo pri pripravi soka pomagati s sadnimi ali zelenjavnimi sokovi. Gel narežemo na kocke, mu dodamo sladko sadje ali zelenjavo, nato pa vse skupaj zmešamo v multipraktiku. Uporabimo lahko tudi sveže liste rastline. Če je okus kljub dodanemu sadju grenak, soku dodamo med.

Copyright © 2012 - 2018 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani