Različni kalkulatorji

Prijava na e-novice

Na naši strani trenutno berete

Javor (Acer)

Javor (Acer)

Javor Ime rastline: Javor Latinsko ime: Acer Uporabni del: Medičina, cvetni prah Druga imena: /   Splošni opis in zgodovina: Javor je drevo ali grm, ki lahko v višino doseže tudi do 40 metrov. Obstaja približno 128 vrst javorja, ki večinoma izvirajo iz Azije, pojavljajo pa se tudi v Evropi, severni Afriki in Severni Ameriki. Gre za listavce, ki v jeseni spremenijo barvo listov, nekatere vrste v južni Aziji in Sredozemlju pa so zimzelene. Kar 54 vrstam javorja v prihodnosti grozi izumrtje. Obožuje globoka, vlažna in rodovitna tla. Javorovi listi so bili uporabljeni v grbih Ontaria in Quebeca leta 1868, najdemo pa jih tudi v kanadskem grbu, na katerem so bili odobreni leta 1921. V prvi svetovni vojni je bil javorov list uporabljen na značkah, ki so jih nosili polkovniki, v drugi svetovni vojni pa je bil potrjen kot uradni nacionalni simbol Kanade in sicer leta 1965. Prvi naseljenci v Kanadi so javorjev sirup spoznali od Indijancev. Indijanci naj bi ga odkrili tako, da so naleteli na sok, ki je pritekal iz zlomljene veje javorovega drevesa. Od 17.stoletja naprej so pridelovalci mleka, ki so želeli povečati svoj prihodek, izvrtali luknjice v javorova drevesa. Sirup so imenovali »grmov sladkor«, prodajali pa so ga kot vir sladila.   Raba v prehrani in uporaba: Javorov sirup je najboljše naravno sladilo, ki je bolj zdravo od kateregakoli drugega sladila. Vsebuje 63 vrst hranil, med katerimi prevladujejo močni antioksidanti. Prav tako pa lahko iz javorovega sirupa pridobimo tudi javorov sladkor. Uporabimo ga lahko za sladkanje čaja ali kave, kot preliv za palačinke, za pripravo sladic, kot preliv za ovsene kosmiče in še na mnogo drugih načinov.   Uporaba v zdravstvene namene: Javorov sirup ima antioksidativne lastnosti, ki so bistvenega pomena za zdravo življenje. Antioksidanti so pomembni za telo, saj nevtralizirajo proste radikale, ki lahko povzročijo različne zdravstvene tegobe. Z uporabo javorovega sirupa skrbimo tudi za zdravje srca in ožilja. Srce je naš najpomembnejši organ, ki v telesu črpa kri, izpostavljen pa je različnim boleznim.  Prisotnost cinka v telesu je eden od najboljših načinov, s pomočjo katerih lahko zaščitimo srce pred tovrstnimi boleznimi. Javorjev sirup vsebuje cink, zaradi česar ga lahko uporabimo za preprečevanje nastanka različnih kardiovaskularnih obolenj. Cink izboljša tudi učinkovitost endotelijskih celic, ki jih ščiti pred poškodbami zaradi prevelikih količin holesterola.   Ali ste vedeli? Novejša dognanja: Antioksidanti spodbujajo delovanje imunskega sistema in mu omogočajo, da se bori proti okužbam. Uživanje javorovega sirupa lahko pomaga našemu telesu zgraditi močan imunski sistem, ki nas bo ščitil pred boleznimi.  

Arnika (Arnica montana)

Arnika (Arnica montana)

Arnika Latinsko ime: Arnica montana Uporabni del: Cvet Druga imena: Primožek, gorska svetlica, planinski pečnik, volčji zob, zlatenica   Splošni opis in zgodovina: Arnika raste predvsem v Sibiriji in srednji Evropi. Njeni cvetovi so svetlo rumene barve in oddajajo močan vonj. Stebla so okrogla, na njihovi površini se nahajajo majhne dlačice. Zgornji listi so zobati in rahlo dlakavi, spodnji listi pa imajo zaobljene konice. Je trajnica. Goethe (1749-1832), nemški znanstvenik in pisatelj je trdil, da mu je arnika rešila življenje. Rastlina ima bogato zgodovino. Zdravilne učinke arnike so poznali že v 16.stoletju. Severnoameriška avtohtona plemena so za lajšanje bolečin uporabljala čaj, pripravljen iz korenine arnike. V Rusiji so jo uporabljali za zdravljenje ran, zvinov, udarnin, angine pektoris, srčne insuficience in miokarditisa.   Raba v prehrani in uporaba: Najpogostejši način uporabe arnike je priprava tinkture. Pripravimo jo tako, da steklen kozarec do polovice napolnimo s posušenimi cvetovi arnike, nato pa jih prelijemo  z visokokakovostnim alkoholom. Na sobni temperaturi ga pustimo stati 4-6 tednov, vsak dan pa ga moramo dobro pretresti. Iz rastline lahko pripravimo tudi čaj.   Uporaba v zdravstvene namene: Arniko v obliki mazil, krem ali gelov uporabljamo za lokalno zdravljenje odrgnin in zvinov. Priporočajo jo tudi za lajšanje srbečice pri pikih žuželk. Ima protivnetni učinek in sposobnost zmanjševanja bolečin. Uporabljamo jo lahko za zdravljenje različnih kožnih težav. Rastlina ima antimikrobne lastnosti, zato je koristna pri težavah s kožo, kot so ekcemi, luskavica, akne in drugo. Arnika lajša srbečico, zmanjšuje kožno rdečico in vnetje. Snovi v arniki sodelujejo pri celjenju poškodovanih krvnih žil v različnih plasteh kože, s čimer je mogoče zaustaviti pokanje žilic in s tem tudi nadležne modrice. Uporabljamo jo lahko tudi pri težavah z lasiščem. Z rednim dodajanjem arnike v šampon lahko preprečimo izpadanje las, okrepimo lasne korenine in celo spodbudimo rast las. Mešanje arnike z nosilnimi olji nam omogoča negovanje kože s tem čudovitim zeliščem. Arnika kožo hidrira.   Ali ste vedeli? Novejša dognanja: Raziskave kažejo, da se z uporabo arnike 2-3× dnevno v obdobju treh tednov zmanjša bolečina pri ljudeh z osteoartritisom v roki ali kolenu. Druge raziskave kažejo, da gel, pridobljen iz arnike, zmanjšuje bolečino podobno kot protibolečinsko zdravilo ibuprofen. Uporaba arnike 3× dnevno zmanjšuje bolečine v mišicah (tudi po telesni aktivnosti). V eni izmed študij so dokazali učinek arnike na zmanjševanje modric. Zgodnje raziskave kažejo, da jemanje homeopatskega zdravila, pripravljenega iz arnike, zmanjšuje težave z vidom pri ljudeh, ki imajo težave z vidom zaradi sladkorne bolezni.  

Težave s sivimi lasmi? Znebite se jih, sedaj je to mogoče!

Težave s sivimi lasmi? Znebite se jih, sedaj je to mogoče!

Sivi lasje so lahko problem marsikatere ženske ali moškega, še posebej če se te pojavijo prehitro.   Sivi lase - zakaj jih dobimo? Sivenje se pojavi, ko naše celice, ki tvorijo melanin, imenovane melanociti, postanejo manj dejavne in ko več nimamo teh celici, v katerih se tvori barva. Dejavniki, ki pospešujejo sivenje so: kajenje, geni, anemija, uživanje nekaterih zdravil, staranje, vodikov prekosid in ostali dejavniki.   Naravna rešitev proti sivim lasem. Da bi izboljšali videz sivih las si lahko pomagate z doma narejeno mešanico, ki hkrati izboljšuje tudi videz in zdravje kože.   Sestavine: 3 stroke česna 4 limone 1 kg medu laneno olje 200 ml   Način priprave: Olupljene limone in česen, zmešamo v električnem mešalniku, da dobimo izredno gladko pasto. Dobro premešamo, dodamo med in laneno olje. Ponovno premešamo, prelijemo v stekleno posodo in dobro zapremo. Postavite v hladilnik in tam tudi hranite.   Uporaba: 1 čajno žličko (cca 5 ml) zaužijte 3 krat na dan, najbolje 30 minut pred vsakim obrokom. Nasvet: Namesto kovinske žlice priporočamo uporabo lesene.   (Vir slike: colorful.bigbangfish.com)   Sivi lasje bodo po dolgoročni uporabi napitka vidno omiljeni, vaši lasje pa močnejši in gostejši. Preverite, mi smo preizkusili :)   V kolikor ste prehitro osiveli vam najverjetneje primankuje določenih snovi kot so: silicij, cink, kolagen, msm v prahu ter podobnih snovi, ki podpirajo koren in celice v laseh.  

Zadnji nasveti

Že poznate vse vrste soli?

Že poznate vse vrste soli?

Sol se že tisoče let uporablja kot naravna aroma in je ključnega pomena za naš obstoj. Dejstvo je, da ni vsaka sol »dobra sol«. Obstaja namreč velika razlika med predelano jedilno soljo in morsko soljo.   Jedilno sol pridobivamo s procesom segrevanja naravne soli, med katerim pride do spremembe kemijske sestave – v tem primeru so vse pozitivne lastnosti soli izničene. Ob koncu predelave vsebuje jedilna sol 97,5% natrijevega klorida in 2,5% naslednjih sestavin: kemikalije, ki preprečujejo strjevanje, jod, MSG in/ali beli sladkor za stabilizacijo joda, aluminijevi derivati. Gre torej za nekakšen »ponaredek« soli, ki predstavlja tveganje za nastanek srčno-žilnih in kroničnih bolezni. Ker je sol jodirana, lahko povzroči nenormalno povečane žleze ščitnice.   Popolno nasprotje predelane soli je naravna morska sol, ki vsebuje: 60 mineralov, ki skrbijo za to, da ostanemo hidrirani, zadostne ravni natrija, ki pomagajo uravnotežiti razmerje med kalijem in natrijem, močne elektrolite, kot je magnezij, elemente v sledeh, ki so potrebni za pravilno delovanje nadledvične žleze, imunskega sistema in ščitnice, ojačevalce prebavnih encimov, ki telesu pomagajo absorbirati več hranilnih snovi iz hrane, ki jo uživamo.   Himalajska sol Himalajska sol je ena najčistejših soli na našem planetu. Domneva se, da je sestavljena iz posušenih ostankov prvinskega morja. Znana je pod imenom »rožnato zlato«, saj je čudovite prosojno rožnate barve. Vsebuje vseh 84 elementov, ki jih najdemo tudi v telesu, v pomoč pa nam je lahko pri številnih zdravstvenih težavah: uravnava krvni tlak, skrbi za zdravo ožilje, povečuje libido, izboljšuje spanec, izboljšuje moč kosti, preprečuje nastanek mišičnih krčev, spodbuja zdravje sinusov, podpira zdravje dihal, pomaga pri proizvodnji hidroenergije v telesnih celicah, zmanjšuje pojav znakov staranja, spodbuja zdravo pH ravnovesje v telesnih celicah, uravnava vsebnost vode v telesu.   Keltska sol Keltska sol je primerljiva s himalajsko soljo. Je sivkaste barve. Pridobivajo jo s pomočjo 2.000 let stare keltske metode – polja soli so obložena z naravno plastjo gline in peska. Obrtniki s spretnim dotikom ročno grabijo kristale soli, da ohranijo ravnovesje elementov. Keltska sol ima številne zdravilne lastnosti: alkalizira telo, ureja nivo krvnega sladkorja, iz telesa odstranjuje sluz, izboljšuje delovanje imunskega sistema, povečuje energijo, izboljšuje delovanje možganov, zagotavlja pravilno ravnovesje elektrolitov, skrbi za zdrav spanec, preprečuje nastanek mišičnih krčev, uravnava srčni utrip in krvni tlak.   

Že poznate propolis?

Že poznate propolis?

Propolis (pro-prej, polis-mesto = obramba mesta), je smolnata snov, ki jo čebele zbirajo iz listnih popkov dreves in iz nekaterih vrst zelenjave. Uporabijo ga za razkužitev panja, za tesnjenje razpok in balzamiranje vsiljivcev, ki bi jih sicer zaradi svoje velikosti težko pregnale.   Zaradi velikega števila aktivnih sestavin se tinktura (alkoholni izvleček) propolisa uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih težav. Stimulativno deluje na obrambni sistem človeškega organizma. Njegovo delovanje je: antioksidativno, protimikrobno, stimulativno, analgetično, anestetično, protivnetno.   Čebele, ki oprašujejo drevesa in pridelke, pri svojem delu ustvarjajo široko paleto uporabnih izdelkov. Poleg propolisa so te zdravilne snovi tudi: med (surov med je močan naravni antibiotik), čebelji vosek, matični mleček, cvetni prah (imenujemo ga tudi superhrana, saj vsebuje skoraj vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje).   Vrnimo se torej k propolisu, ki ima številne terapevtske lastnosti. V ljudskem zdravilstvu se uporablja že več tisoč let. Propolis preprečuje nastanek zobnih oblog, tako, da zavira aktivnost encimov, ki sintetizirajo glukane iz saharoze.   Med Opomniti vas moramo, da niso vse vrste medu enako zdravilne. V nekaterih vrstah je antibakterijska aktivnost kar stokrat močnejša kot v drugih. Predelan, rafiniran med ni primeren za oskrbo ran – med, ki je na voljo v trgovinah, bo najverjetneje prispeval k nastanku okužbe rane. Prav tako nam v primerjavi z domačim medom ne ponuja zdravilnih lastnosti. Manuka med je posebna vrsta medu, ki je bila odobrena za uporabo v medicinske namene. Če v domači kuhinji nimate kozarca manuka medu, lahko za oskrbo ran in opeklin uporabite doma pridelan med.   Zakaj je med primeren za oskrbo ran? Iz rane črpa tekočine, visoka vsebnost sladkorja zavira rast mikroorganizmov, čebele delavke v nektar izločajo encim, ki oddaja nizke koncentracije vodikovega peroksida, iz rane odstranjuje neprijeten vonj.   V kliničnih raziskavah so ugotovili, da manuka med iz Nove Zelandije učinkovito izkoreninja več kot 250 kliničnih sevov bakterij, vključno z odpornimi vrstami, kot so: MRSA (meticilin odporen Staphylococcus aureus), MSSA (meticilin občutljivi Staphylococcus aureus) VRE (vankomicin odporni enterokoki) Helicobacter Pylori (lahko povzroči želodčne razjede).   Vse od začetka 20. stoletja je bil med edina terapija v boju proti okužbam, kasneje pa ga je zasenčil penicilin. Uporaba surovega medu namesto aktualnih antibiotikov in zdravil proti kašlju je preprost način, da se izognete odvisnosti od zdravil.   Dokler se uporablja propolis v zmernih količinah, surovi med pozitivno vpliva na zdravje. V naslednjih primerih se ga je bolje izogibati: prekomerna telesna teža, visok krvni pritisk, visoke koncentracije holesterola v krvi, diabetes.   Če imate povišano raven inzulina, omejite uporabo medu, saj lahko sladkor še dodatno poviša raven inzulina.  

Aloe vera  v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera ni le čudovit kaktus, ki krasi vaš vrt. Njen sok se uporablja v lepotni in prehranski industriji, saj ima neverjetne zdravilne učinke. V članku boste izvedeli katere so prednosti uporabe aloe vere in na kakšne načine jo lahko uporabljamo. Za vse tiste, ki rastline morda še ne poznate, naj povemo, da gre za meter ali dva visok grm z bodičastimi listi grenkega okusa, ki delujejo kot obramba pred živalmi in insekti. Listi vsebujejo prosojni gel, ki je zaradi zdravilnih lastnosti dobro poznan po vsem svetu. Sestavljen je iz približno 96% vode, nekaterih organskih in anorganskih spojin, beljakovine, ki vsebuje 18 od 20 aminokislin, ki jih najdemo v človeškem organizmu ter vitamine A, B, C in E. Aloe vera vsebuje tudi sok. Gre za rumenkasto obarvano tekočino v notranjosti rastline.  Posušen in prečiščen sok aloe vere se uporablja kot odvajalo. Eden izmed najpomembnejših elementov v gelu aloe vere so ogljikovi hidrati, ki jih poznamo pod imenom acemanan. Hranilom omogočajo dostop do celic, jih hranijo in iz njih sproščajo toksine. Ajurveda, tradicionalna indijska medicina, zagovarja oralno uporabo aloe vere. Aloe vera je čudežno zelišče, ki se uporablja za zdravljenje ran, manjših ureznin, suhe kože in hudih opeklin. S pravilno uporabo lahko aloe vera zdravi, obnavlja in konstantno hrani kožo. Po nanosu gela boste občutili hlajenje, koža pa bo takoj pomirjena. Dermatolog dr. Deepali Bhardwaj pravi: «Aloe vera je bogata z vitaminoma C in E ter z beta karotenom, ki ima hranilne in anti-aging lastnosti. Vlaži kožo, ne da bi bila mastna, zaradi česar je primerna tudi za uporabo na mastni koži.« Prav tako svetuje pitje soka aloe vere zjutraj na tešče, kar izboljšuje prebavo in zdravi vse vrste želodčnih težav. Če imamo zdravo notranjost, smo tudi videti zdravi. Aloe vero ali proizvode na njeni osnovi lahko uporabljamo tako v zimskem kot tudi v poletnem času. Velika prednost je, da jo lahko uporabljamo na vseh tipih kože. Eden izmed načinov uporabe je neposredna uporaba gela, ki mu lahko dodamo tudi kakšno sestavino iz kuhinje. Aloe vera za suho kožo Pripravite nekaj gela aloe vere, ščepec kurkume, žličko medu, žličko mleka in nekaj kapljic hidrolata vrtnice. Sestavine mešajte, dokler ne dobite paste. Pasto nanesite na kožo in jo pustite delovati 20 minut. Piling z aloe vero Pripravite pol skodelice svežega gela aloe vere, skodelico sladkorja in dve žlici limoninega soka. Sladkor bo pomagal odstraniti odmrlo kožo, aloe vera bo kožo globinsko očistila, limonin sok pa bo zmanjšal videz brazgotin in strij. Mešanico lahko uporabite tudi za piling obraza. Aloe vera proti aknam Gel aloe vere zmešajte z mletimi orehi in medom. Antioksidanti iz aloe vere in medu bodo poskrbeli za gladko in čisto kožo. Aloe vera za občutljivo kožo Pripravite pasto iz gela aloe vere, soka kumare, jogurta in rožnega olja. Po nanosu pustite pasto delovati 20 minut, nato pa jo sperite. Aloe vera za sijoče lase Aloe vera deluje kot balzam. Spodbuja rast las, preprečuje srbenje lasišča in zmanjšuje prhljaj.   Hujšanje z aloe vero Aloe vera izboljšuje učinkovitost prehrane in povečuje možnost, da shujšamo. Z bogatimi vitamini in minerali izboljšuje absorpcijo in splošno zdravje. Je vir beljakovin, zato pomaga pri razvoju mišic in nam daje energijo. Izboljšuje delovanje imunskega sistema.   Kako iz aloe vere pripravimo sok? Naravni okus rastline je zelo grenak, zato si moramo pri pripravi soka pomagati s sadnimi ali zelenjavnimi sokovi. Gel narežemo na kocke, mu dodamo sladko sadje ali zelenjavo, nato pa vse skupaj zmešamo v multipraktiku. Uporabimo lahko tudi sveže liste rastline. Če je okus kljub dodanemu sadju grenak, soku dodamo med.

Copyright © 2012 - 2018 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani