Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Prijava na e-novice

Na naši strani trenutno berete

Vanilija ( Vanilla planifolia)

Vanilija ( Vanilla planifolia)

Vanilija Latinsko ime:  Vanilla planifolia Uporabni del: Strok Druga imena: /   Splošni opis in zgodovina: Vanilija je ime za strok rastline iz rodu kukavičevk, ki izvira iz Mehike. Poznamo več vrst rastlin vanilije, danes pa po celem svetu gojijo predvsem tri vrste rastline. To so V. planifolia, ki se goji na Madagaskarju, Reunionu in drugih tropskih območjih vzdolž Indijskega oceana, V. tahitensis, gojena ob južnem Tihem oceanu in V. pompona, ki jo najdemo v Srednji in Južni Ameriki ter v Indiji. Je druga najdražja začimba na svetu (prvo mesto je zasedel žafran). Po ljudskem prepričanju so bili ljudje iz Totonaca, ki so naseljevali vzhodno obalo Mehike prvi, ki so gojili vanilijo. Po Totonacovi mitologiji je bila tropska vanilija rojena, ko je princesa Xanat, ki ji je njen oče prepovedal poroko z navadnim smrtnikom, z ljubimcem pobegnila v gozd. Oba so ujeli in obglavili. Ko se je njuna kri dotaknila tal, je iz tal zrastla prva tropska vanilija. Do sredine 19. stoletja je bila Mehika glavni proizvajalec vanilije. Leta 1819 so francoski podjetniki pošiljali vanilijo na otoka Réunion in Mauritius v upanju, da bodo tam pričeli s proizvodnjo vanilije. Potem, ko je Edmond Albius odkril, kako hitro ročno opraševati cvetove, so vanilije zares pričele uspevati.   Raba v prehrani in uporaba: Vanilijo lahko v kulinariki uporabimo v treh oblikah: kot izvleček, v obliki praška in v obliki stroka. Aromatiziranje živil z vanilijo  lahko dosežemo z dodajanjem vanilijevega izvlečka ali s kuhanjem vanilijevih strokov. Naravna vanilija daje hrani (predvsem sladicam) značilno rumenkasto barvo in močan aromatski okus. Glavni način uporabe vanilije je priprava vanilijevega sladoleda. Pogosto jo uporabljamo za izboljšanje okusa karamele in kremaste kave. V kozmetični industriji se vanilija uporablja kot vonj za številne kozmetične izdelke, izjema pa ni niti uporaba pri pripravi parfumov.   Uporaba v zdravstvene namene: Redno uživanje vanilije lahko zniža raven slabega holesterola v telesu. Posledično se zmanjša tudi tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, saj lahko holesterol povzroči nastanek ateroskleroze in krvnih strdkov. Več stoletij je bila vanilija uporabljena za preprečevanje nastajanja vnetij v telesu. Je učinkovito sredstvo za zdravljenje vnetja jeter, prav tako pa nam pomaga pri lajšanju simptomov artritisa, protina in drugih vnetnih bolezni. Zaradi mnogih zdravilnih učinkov na kožo in lase je pogosto vključena v sredstva za nego kože in las. Deluje antibakterijsko, zato si lahko z njo pomagamo tudi pri zdravljenju aken.   Ali ste vedeli? Novejša dognanja: Vanilija v aromaterapiji neposredno vpliva na možgane in poskrbi za občutek miru, pri čemer zmanjšuje tudi stres.  

Shujšajte z Glukomananom!

Shujšajte z Glukomananom!

Glukomanan pridobivamo iz gomolja rastline konjak. Je oblika topne vlaknine, ki lahko izboljša zdravje črevesja, uravnava krvni sladkor in maščobe v krvi ter številna druga bolezenska stanja. Prav tako nam lahko pomaga izgubiti maščobo in postati vitek, saj daje občutek sitosti.      Če želimo izgubiti odvečno maščobo, moramo manj jesti. Enostavno. Pa je res?     Kadar jemo manjše količine hrane, v telo vnesemo manj vlaknin. Pomanjkanje vlaknin nas pripelje do občutka lakote, kar seveda pomeni, da bomo pojedli več hrane. Kaj storiti?     Glukomanan je prehranski dodatek, ki lahko reši težavo s hujšanjem – z njim boste v telo vnesli dovolj vlaken, hkrati pa boste imeli občutek sitosti.      Kaj so topna vlakna? Topna vlakna so oblika ogljikovih hidratov, ki so topni v vodi. Najdemo jih v živilih, kot so fižol in stročnice, oves, rž, ječmen, nekatere vrste sadja (slive, jagode, hruške, jagode in banane), nekatere vrste zelenjave (čebula) in nekatera semena (Chia).   Od gomolja konjaka do glukomanana Konjak se v vzhodni azijski kuhinji uporablja za pripravo rezancev ali gela. Zaradi svoje želatinaste teksture je izjemno cenjen. Kot večina gomoljev, tudi gomolj konjaka vsebuje topne vlaknine, ki se uporabljajo za izdelavo glukomanan dodatkov.      Kako glukomanan deluje? Konjak se že vrsto let uporablja na Kitajskem, Japonskem in v jugovzhodni Aziji in sicer kot vir hrane in del tradicionalne medicine.     Vpija vodo Glukomanan prah je zelo vpojen in lahko vpije velike količine tekočine.    Daje občutek sitosti Ker lahko absorbira večje količine vode nam pomaga, da lahko jemo manj, vendar smo dlje časa siti. 
Izboljša vrednosti lipidov v krvi Vsakodnevno zaužitje 2 – 4 gramov glukomanana izboljša vrednost lipidov v krvi, pomaga pri izgubljanju telesne teže, kontrolira vrednosti sladkorja v krvi in znižuje vrednosti LDL holesterola v krvi.
Pozitiven vpliv na črevesje Zdravje črevesja vpliva na splošno počutje človeka. Za zdravo črevesje je seveda potrebna zdrava bakterijska flora. Z uživanjem glukomanana se bistveno poveča število koristnih bifidobakterij in laktobacilov. 
Akne Probiotična živila (kislo zelje) v kombinaciji z glukomananom zmanjšujejo težave z aknami.
Rak Jemanje glukomanana lahko zmanjša  tveganje za nastanek raka na debelem črevesu.
Varnost glukomanana Glukomanan je varen za užitje v različnih oblikah – kot hrana, prašek ali kapsule. Bodite pozorni, da kapsule zaužijete z veliko količino vode. Uživajo ga lahko tako odrasli kot tudi otroci. Začnite z majhnimi odmerki glukomanana (1-3 g). 
  Kako ga jemati? Glukomanan lahko najdete v azijskih trgovinah v obliki rezancev, imenovanih Shirataki. Uporabljate jih lahko za pripravo različnih jedi oziroma z njimi nadomestite klasične rezance. Če ga uživate v obliki kapsul je priporočljivo da jih odprete, vsebino pa pomešate z vodo. V kateri koli obliki uživate glukomanan ne pozabite, da je z njim potrebno popiti veliko vode.   

Zdrava domača nutella za vsak dan!

Zdrava domača nutella za vsak dan!

Današnje vreme je idealno za sladkanje! Vam je zadišala nutella? Bi si jo privoščili? Ne mislimo tiste 500g iz trgovine, ampak iz domače kuhinje. S preprostimi recepti, katere (skoraj) sigurno najdete v omarah po hiši. Če vam manjka kakšna sestavina, menim, da se jo splača iti iskat. To nutello priporočam predvsem tudi zaradi tega, ker je zdrava, kar je pomembna informacija predvsem za tiste, ki bi še radi poskrbeli malo za svoje telo, preden skočimo v kopalke. Prednosti tega recepta za nutello so, da je lepo mazljiva, ni suha in seveda, da ne pozabim, idealna je tudi za jest na žlico. Da pa je ne bo preveč, bomo prilagodili recept, kateri bo ravno pravšnji za zadovoljitev sladko željnih brbončic.   Za zdravo domačo nutello potrebuješ: 400 gramov lešnikov (surovi ali pečeni*) približno 100 gramov čokolade (priporočamo temno, drugače ne bo zdrava J ) 1 žlico vanilijine esence (približno 15ml) Polovico jušne žlice soli (priporočamo morsko sol) Mešalnik oziroma blender Kuhinjska krpa Pekač  Kakav   Postopek: Segrejte pečico na 350° stopinj. Na pekač naložite lešnike v enem sloju in jih pustite peči 12-15 minut v primeru če so surovi, oziroma 8-10 minut*  če so že predhodno praženi. Pečeni morajo biti ravno toliko, da se segreje njihovo naravno olje in da se jim bo dalo lažje odstraniti ovoj, kar storite po tem, ko se bodo hladili. Nato dajte pečene lešnike v veliko kuhinjsko krpo in gnetite, da jim bodo odstranjeni ovoji. Zakaj je to pomembno? Ker bo le-tako vaša nutella le še bolj kremaste strukture. Ko menite, da so lešniki dovolj olupljeni, jih dajte v mešalnik in jih meljite približno 10 minut na nizki stopnji. Vmes lahko ustavite, v kolikor se vam lepijo ob strani. Med tem časom, ko imate lešnike v blenderju, segrejte čokolado in kakav v mikrovalovni pečici. Grejte 30 sekund. V kolikor nimate mikrovalovne, lahko uporabite tradicionalno metodo in jo stopite nad paro. Ko se vrnemo k blenderju, in ko vidimo, da je masa že dovolj kremasta in gladka, ji dodamo stopljeno čokolado, morsko sol in vanilijino esenco. Blender naj melje še naprej. Sladkajte po želji. Pomembno je, da sladkor dodajate postopoma, saj ima lahko vpliv na gostoto. Ko je postopek končan, shranite maso v posodico ali stekleničko. Porabite v treh tednih (ali pa v enem dnevu :)).

Lep sladek dan vam želim.  

Zadnji nasveti

Že poznate vse vrste soli?

Že poznate vse vrste soli?

Sol se že tisoče let uporablja kot naravna aroma in je ključnega pomena za naš obstoj. Dejstvo je, da ni vsaka sol »dobra sol«. Obstaja namreč velika razlika med predelano jedilno soljo in morsko soljo.   Jedilno sol pridobivamo s procesom segrevanja naravne soli, med katerim pride do spremembe kemijske sestave – v tem primeru so vse pozitivne lastnosti soli izničene. Ob koncu predelave vsebuje jedilna sol 97,5% natrijevega klorida in 2,5% naslednjih sestavin: kemikalije, ki preprečujejo strjevanje, jod, MSG in/ali beli sladkor za stabilizacijo joda, aluminijevi derivati. Gre torej za nekakšen »ponaredek« soli, ki predstavlja tveganje za nastanek srčno-žilnih in kroničnih bolezni. Ker je sol jodirana, lahko povzroči nenormalno povečane žleze ščitnice.   Popolno nasprotje predelane soli je naravna morska sol, ki vsebuje: 60 mineralov, ki skrbijo za to, da ostanemo hidrirani, zadostne ravni natrija, ki pomagajo uravnotežiti razmerje med kalijem in natrijem, močne elektrolite, kot je magnezij, elemente v sledeh, ki so potrebni za pravilno delovanje nadledvične žleze, imunskega sistema in ščitnice, ojačevalce prebavnih encimov, ki telesu pomagajo absorbirati več hranilnih snovi iz hrane, ki jo uživamo.   Himalajska sol Himalajska sol je ena najčistejših soli na našem planetu. Domneva se, da je sestavljena iz posušenih ostankov prvinskega morja. Znana je pod imenom »rožnato zlato«, saj je čudovite prosojno rožnate barve. Vsebuje vseh 84 elementov, ki jih najdemo tudi v telesu, v pomoč pa nam je lahko pri številnih zdravstvenih težavah: uravnava krvni tlak, skrbi za zdravo ožilje, povečuje libido, izboljšuje spanec, izboljšuje moč kosti, preprečuje nastanek mišičnih krčev, spodbuja zdravje sinusov, podpira zdravje dihal, pomaga pri proizvodnji hidroenergije v telesnih celicah, zmanjšuje pojav znakov staranja, spodbuja zdravo pH ravnovesje v telesnih celicah, uravnava vsebnost vode v telesu.   Keltska sol Keltska sol je primerljiva s himalajsko soljo. Je sivkaste barve. Pridobivajo jo s pomočjo 2.000 let stare keltske metode – polja soli so obložena z naravno plastjo gline in peska. Obrtniki s spretnim dotikom ročno grabijo kristale soli, da ohranijo ravnovesje elementov. Keltska sol ima številne zdravilne lastnosti: alkalizira telo, ureja nivo krvnega sladkorja, iz telesa odstranjuje sluz, izboljšuje delovanje imunskega sistema, povečuje energijo, izboljšuje delovanje možganov, zagotavlja pravilno ravnovesje elektrolitov, skrbi za zdrav spanec, preprečuje nastanek mišičnih krčev, uravnava srčni utrip in krvni tlak.   

Že poznate propolis?

Že poznate propolis?

Propolis (pro-prej, polis-mesto = obramba mesta), je smolnata snov, ki jo čebele zbirajo iz listnih popkov dreves in iz nekaterih vrst zelenjave. Uporabijo ga za razkužitev panja, za tesnjenje razpok in balzamiranje vsiljivcev, ki bi jih sicer zaradi svoje velikosti težko pregnale.   Zaradi velikega števila aktivnih sestavin se tinktura (alkoholni izvleček) propolisa uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih težav. Stimulativno deluje na obrambni sistem človeškega organizma. Njegovo delovanje je: antioksidativno, protimikrobno, stimulativno, analgetično, anestetično, protivnetno.   Čebele, ki oprašujejo drevesa in pridelke, pri svojem delu ustvarjajo široko paleto uporabnih izdelkov. Poleg propolisa so te zdravilne snovi tudi: med (surov med je močan naravni antibiotik), čebelji vosek, matični mleček, cvetni prah (imenujemo ga tudi superhrana, saj vsebuje skoraj vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje).   Vrnimo se torej k propolisu, ki ima številne terapevtske lastnosti. V ljudskem zdravilstvu se uporablja že več tisoč let. Propolis preprečuje nastanek zobnih oblog, tako, da zavira aktivnost encimov, ki sintetizirajo glukane iz saharoze.   Med Opomniti vas moramo, da niso vse vrste medu enako zdravilne. V nekaterih vrstah je antibakterijska aktivnost kar stokrat močnejša kot v drugih. Predelan, rafiniran med ni primeren za oskrbo ran – med, ki je na voljo v trgovinah, bo najverjetneje prispeval k nastanku okužbe rane. Prav tako nam v primerjavi z domačim medom ne ponuja zdravilnih lastnosti. Manuka med je posebna vrsta medu, ki je bila odobrena za uporabo v medicinske namene. Če v domači kuhinji nimate kozarca manuka medu, lahko za oskrbo ran in opeklin uporabite doma pridelan med.   Zakaj je med primeren za oskrbo ran? Iz rane črpa tekočine, visoka vsebnost sladkorja zavira rast mikroorganizmov, čebele delavke v nektar izločajo encim, ki oddaja nizke koncentracije vodikovega peroksida, iz rane odstranjuje neprijeten vonj.   V kliničnih raziskavah so ugotovili, da manuka med iz Nove Zelandije učinkovito izkoreninja več kot 250 kliničnih sevov bakterij, vključno z odpornimi vrstami, kot so: MRSA (meticilin odporen Staphylococcus aureus), MSSA (meticilin občutljivi Staphylococcus aureus) VRE (vankomicin odporni enterokoki) Helicobacter Pylori (lahko povzroči želodčne razjede).   Vse od začetka 20. stoletja je bil med edina terapija v boju proti okužbam, kasneje pa ga je zasenčil penicilin. Uporaba surovega medu namesto aktualnih antibiotikov in zdravil proti kašlju je preprost način, da se izognete odvisnosti od zdravil.   Dokler se uporablja propolis v zmernih količinah, surovi med pozitivno vpliva na zdravje. V naslednjih primerih se ga je bolje izogibati: prekomerna telesna teža, visok krvni pritisk, visoke koncentracije holesterola v krvi, diabetes.   Če imate povišano raven inzulina, omejite uporabo medu, saj lahko sladkor še dodatno poviša raven inzulina.  

Aloe vera  v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera ni le čudovit kaktus, ki krasi vaš vrt. Njen sok se uporablja v lepotni in prehranski industriji, saj ima neverjetne zdravilne učinke. V članku boste izvedeli katere so prednosti uporabe aloe vere in na kakšne načine jo lahko uporabljamo. Za vse tiste, ki rastline morda še ne poznate, naj povemo, da gre za meter ali dva visok grm z bodičastimi listi grenkega okusa, ki delujejo kot obramba pred živalmi in insekti. Listi vsebujejo prosojni gel, ki je zaradi zdravilnih lastnosti dobro poznan po vsem svetu. Sestavljen je iz približno 96% vode, nekaterih organskih in anorganskih spojin, beljakovine, ki vsebuje 18 od 20 aminokislin, ki jih najdemo v človeškem organizmu ter vitamine A, B, C in E. Aloe vera vsebuje tudi sok. Gre za rumenkasto obarvano tekočino v notranjosti rastline.  Posušen in prečiščen sok aloe vere se uporablja kot odvajalo. Eden izmed najpomembnejših elementov v gelu aloe vere so ogljikovi hidrati, ki jih poznamo pod imenom acemanan. Hranilom omogočajo dostop do celic, jih hranijo in iz njih sproščajo toksine. Ajurveda, tradicionalna indijska medicina, zagovarja oralno uporabo aloe vere. Aloe vera je čudežno zelišče, ki se uporablja za zdravljenje ran, manjših ureznin, suhe kože in hudih opeklin. S pravilno uporabo lahko aloe vera zdravi, obnavlja in konstantno hrani kožo. Po nanosu gela boste občutili hlajenje, koža pa bo takoj pomirjena. Dermatolog dr. Deepali Bhardwaj pravi: «Aloe vera je bogata z vitaminoma C in E ter z beta karotenom, ki ima hranilne in anti-aging lastnosti. Vlaži kožo, ne da bi bila mastna, zaradi česar je primerna tudi za uporabo na mastni koži.« Prav tako svetuje pitje soka aloe vere zjutraj na tešče, kar izboljšuje prebavo in zdravi vse vrste želodčnih težav. Če imamo zdravo notranjost, smo tudi videti zdravi. Aloe vero ali proizvode na njeni osnovi lahko uporabljamo tako v zimskem kot tudi v poletnem času. Velika prednost je, da jo lahko uporabljamo na vseh tipih kože. Eden izmed načinov uporabe je neposredna uporaba gela, ki mu lahko dodamo tudi kakšno sestavino iz kuhinje. Aloe vera za suho kožo Pripravite nekaj gela aloe vere, ščepec kurkume, žličko medu, žličko mleka in nekaj kapljic hidrolata vrtnice. Sestavine mešajte, dokler ne dobite paste. Pasto nanesite na kožo in jo pustite delovati 20 minut. Piling z aloe vero Pripravite pol skodelice svežega gela aloe vere, skodelico sladkorja in dve žlici limoninega soka. Sladkor bo pomagal odstraniti odmrlo kožo, aloe vera bo kožo globinsko očistila, limonin sok pa bo zmanjšal videz brazgotin in strij. Mešanico lahko uporabite tudi za piling obraza. Aloe vera proti aknam Gel aloe vere zmešajte z mletimi orehi in medom. Antioksidanti iz aloe vere in medu bodo poskrbeli za gladko in čisto kožo. Aloe vera za občutljivo kožo Pripravite pasto iz gela aloe vere, soka kumare, jogurta in rožnega olja. Po nanosu pustite pasto delovati 20 minut, nato pa jo sperite. Aloe vera za sijoče lase Aloe vera deluje kot balzam. Spodbuja rast las, preprečuje srbenje lasišča in zmanjšuje prhljaj.   Hujšanje z aloe vero Aloe vera izboljšuje učinkovitost prehrane in povečuje možnost, da shujšamo. Z bogatimi vitamini in minerali izboljšuje absorpcijo in splošno zdravje. Je vir beljakovin, zato pomaga pri razvoju mišic in nam daje energijo. Izboljšuje delovanje imunskega sistema.   Kako iz aloe vere pripravimo sok? Naravni okus rastline je zelo grenak, zato si moramo pri pripravi soka pomagati s sadnimi ali zelenjavnimi sokovi. Gel narežemo na kocke, mu dodamo sladko sadje ali zelenjavo, nato pa vse skupaj zmešamo v multipraktiku. Uporabimo lahko tudi sveže liste rastline. Če je okus kljub dodanemu sadju grenak, soku dodamo med.

Copyright © 2012 - 2018 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani