Različni kalkulatorji

Prijava na e-novice

Na naši strani trenutno berete

32. teden nosečnosti

32. teden nosečnosti

  32. teden nosečnosti
Kaj se dogaja v 32. tednu?
V naslednjih 7. tednih bo plod zrasel in pridobil na teži, saj se sedaj že pripravlja na prehod v novi svet. Zdaj že ima prave nohte in lase, koža pa postaja gladka, mehka in ni več tako nagubana, zahvaljujoč podkožni maščobi.
Kako se spremeni življenje ženske?
Krvni pritisk se sedaj poveča za 40 – 50 %. Povečana maternica povzroči občutek napihnjenosti v želodcu, zato se lahko ponovno pojavi zgaga. Neugodje zaradi zgage lahko olajšamo tako, da uživamo več manjših obrokov dnevno.
Med nosečnostjo lahko pride do bolečin v spodnjem delu hrbta. V tem primeru je takoj potrebno obvestiti zdravnika, saj lahko gre za resnejše težave. Če se bolečine v hrbtu niso pojavile v prejšnjem trimesečju, so lahko znak prezgodnjega poroda. Pogosto se zgodi, da nosečnica za bolečine v spodnjem delu hrbta krivi povečano maternico, ki pritiska na ostale organe, zato je mnogokrat ukrepanje prepozno. 
Kdo vse naj bo prisoten pri porodu?
Sedaj je pravi čas za razmišljanje o tem, koga povabiti v porodno sobo. Porod je posebno doživetje, odločitev ženske pa je, ali bodo lahko pri njem prisotni partner oziroma kateri izmed ostalih družinskih članov, ali pa bo raje rodila zgolj ob prisotnosti babice. Mnoge nosečnice si želijo ob sebi partnerja, redkeje se nosečnice odločajo, da bo porodu prisostvoval družinski član ali prijatelj. O tem je potrebno povprašati tudi moža oziroma partnerja. Je pripravljen na prisostvovanje porodu? Bolnišnico je potrebno obvestiti o lastnih željah. Če ste pod pritiskom matere, ki si želi biti prisotna med porodom njenega vnuka, potem ne poslušajte želja nikogar, razen lastnih želja. Prav tako razmislite o tem, ali boste dovolili prisotnost študentov. Ti bodo porod samo tiho opazovali. Če njihove prisotnosti ne želite, to pisno izrazite na dokumentu, ki ga boste morali izpolniti pred porodom. 
Organizirajte skrb za vaš dom in hišne ljubljenčke, medtem ko boste v porodnišnici
Poprosite najbližje, da poskrbijo za vašega hišnega ljubljenčka ali otroke, ki bodo morali na prihod novega družinskega člana počakati doma.   

5-dnevna dieta za boljše počutje

5-dnevna dieta za boljše počutje

5-dnevna dieta za boljše počutje
Želite tehtati manj in se počutiti bolje? Rešitev je pestra 5-dnevna dieta za boljše počutje.
1.dan
Zajtrk: Ovsena kaša s svežim ali odmrznjenim sadjem, čaj ali kava (dodamo lahko sojino mleko brez maščob.
Malica: 1 manjša koruzna tortilja s svežo zelenjavo ali zelenjavo, pripravljeno na žaru (čebula, zelena paprika, paradižnik), 1 pomaranča ali 2 mandarini.
Kosilo: 2 skodelici mešane zelenjave, narezane, začinjene z balzamičnim kisom. Solato lahko pripravimo tudi iz sadja, sicer pa je najbolje izbrati sladki krompir, rdečo papriko, kumare, rdeče zelje in rdečo čebulo.
Malica: 1 jogurt brez dodanega sladkorja, v katerega dodamo na koščke narezano banano. Najboljša izbira je grški jogurt. Namesto banane lahko jogurtu dodamo jagode.
Večerja: Solata, pripravljena iz sezonskih pridelkov in svežih zelišč, popečen lososov zrezek in 2 pečena krompirja, po vrhu katerih prelijemo žlico kisle smetane.   2.dan:
Zajtrk: Jajčna omleta, ki jo napolnimo z na žaru popečeno zelenjavo – čebulo, papriko, gobicami in/ali brokolijem. Zraven lahko zaužijemo čaj ali vroči kakav, odločimo pa se lahko tudi za skodelico gozdnih sadežev.
Malica: 1 skodelica grozdnih jagod.
Kosilo: Solata z zelenjavo po lastni izbiri. Dodamo preliv, ki ga pripravimo iz ¾ skodelice grškega jogurta, ½ skodelice kisle smetane brez maščobe, ½ čajne žličke origana in ½ čajne žličke mletega česna. Iz polnozrnatega kruha si pripravimo sendvič z manjšim popečenim zrezkom iz puranjih prsi. V sendvič lahko dodamo zelenjavo po izbiri.
Malica: 1 hruška ali pokovka brez soli in drugih dodatkov.
Večerja: Vegi burger, ki ga pripravimo iz polnozrnate štručke, pečenega piščančjega mesa in paradižnika. Postrežemo ga s hitro pokuhano zelenjavo (šparglji, brokoli, cvetača).
3.dan:
Zajtrk: Polnozrnate žitarice s skodelico sojinega mleka in z gozdnimi sadeži. Žitarice naj bodo brez dodanih sladkorjev. Popijemo čaj ali kavo.
Malica: 1 skodelica narezane lubenice ali drugega sezonskega sadja po izbiri ali 1 skodelica kuhanega baby korenja. 
Kosilo: 1 popečen koruzni storž.
Malica: Skuta, v katero dodamo sadje po lastni izbiri. Zaužijemo ½ skodelice skute s ½ skodelice narezanega sadja.
Večerja: Špinačna solata, v katero lahko dodamo korenček in paradižnik, začinimo pa jo s 3-4 skodelicami riževega kisa.
4.dan:
Zajtrk: 1 skodelica svežega sadja, 1 skodelica jogurta brez maščob in sladkorja, čaj ali kava.
Malica: 1 krožnik fižolove juhe.
Kosilo: Tunin sendvič – v pšenični kruh dodamo sesekljano zeleno in čebulo ter 1 konzervo tune. 
Malica: V pečici pečen sladki krompir.
Večerja: Solata, pripravljena iz zelene solate, paradižnika, kumar in vse zelenjave, ki jo najdemo v hladilniku. Zraven lahko uživamo kvinojo in tofu.
5.dan:
Zajtrk: Ovsena kaša , čaj ali kava.
Malica: Solata iz čičerike in paradižnika, začinjena s česnom in limoninim sokom.
Kosilo: Paradižnikova kremna juha.
Malica: 1-2 skodelici svežega sadja po lastni izbiri.
Večerja: Na zdravi maščobi, kot je kokosovo olje, pečen lososov zrezek, posut s timijanom. Kot prilogo postrežemo pokuhane špinačne liste, kot sladico pa si privoščimo smoothie z 1 jogurtom brez maščob in ½ banane ali nekaj jagodami.   

Kopriva - prednosti uživanja

Kopriva - prednosti uživanja

Koprive skoraj zagotovo pozna vsak izmed nas, saj rastejo tudi v Sloveniji in skoraj pred vsako hišo. Prvič ste se najbrž srečali podobno kot večina, s pekočimi »piki« mehuri, ki jih kopriva pusti ob dotiku. Pri nas uspevata velika in mala kopriva. Najbolj priporočljivo je nabirati veliko (ki zraste do 1,5 m) saj vsebuje več koristnih sestavin na telo. Nabiramo jo spomladi ali jeseni, ko so še mlade.   KOPRIVA V PREHRANI Koprive lahko nabiramo v velikih količinah in jih nato uporabimo za sušenje, kuhanje, zamrzovanje, solate, smootije, podobno kot špinačo, juhe, prikuhe, namaze. Lahko jo tudi sočimo a za to potrebujemo dober polžast sokovnik, takšen sok pa je zelo močan, zato ga pijemo le v manjših količinah, pomešanega s kakšnim drugim sveže iztisnjenim zelenjavnim sokom. Pri kuhanju moramo biti pozorni na vodo v kateri so se koprive kuhale, saj je polna rudninskih snovi in se jo splača tudi popiti.   PREDNOSTI UŽIVANJA ALI UPORABE KOPRIVE Koprive so bogat vir hranilnih snovi, še posebej kalcija, saj bi ga naj vsebovale 5 krat več kot mleko. Vsebujejo pa tudi velike količine rudninskih snovi, zlasti železa, acetilholina, metanojske (mravljinčna) kisline, histamina, vitaminov, klorofila, encimov in snovi, ki znižujejo količino krvnega sladkorja.   KOPRIVE ODGANJAJO UTRUJENOST - Koprive so znane tudi po odpraljanju utrujenosti. Kadar se počutite utrujeno si privoščite sok iz kopriv. Sok iz svežih kopriv si pripravimo tako, da dve pesti svežih kopriv prelijemo s stotimi mililitri vode in dobro zmešamo v mešalniku. Štirikrat na dan si med jedjo privoščimo eno jedilno žlico odcejenega soka in tako preženemo utrujenost. OČISTIJO ORGANIZEM - s uživanjem kopriv si lahko izboljšamo črevesno  floro ter s tem pripomoremo za hitrejše izločanje vode in blata iz telesa. Najpogosteje se v ta namen uživa čaj iz koprivovih listov. TEŽAVE Z LASMI IN KOŽO– poparek iz kopriv pomaga, če imamo težave z izpadanjem las in prhljajem. Poudari pa tudi predvsem temne lase. S poparkom umijemo lase in po tem las ne izpiramo. Podoben poparek lahko uporabimo tudi kot tonik za obraz.   SPLOŠNA UPORABA KOPRIV: Za boljše počutje in imunski sistem. Za krepkejše in čistejše ožilje. Za bogatejšo črevesno floro in hitrejšo presnovo. Za več energije. Za izločanje odvečne vode. Za boljše delovanje žolčnika in jeter. Za razstrupljanje.   OPOZORILO: S koprivami v prehrani ne smemo pretiravati saj delujejo odvajalno.   KAKO DOMA NAREDITI SIRUP IZ KOPRIV Koprive so odlične tudi za sirup. Za tri litre potrebujemo: 3 litre vode (hladne), Cca 40 vrhov mladih kopriv, 6 limon, 1 kg sladkorja.   Priprava: Mlade koprive in limone operemo pod tekočo vodo in na grobo narežemo. Prelijemo s hladno vodo in pustimo stati najmanj 24 ur. Naslednji dan sestavine z rokami dobro ožememo in tekočino precedimo. Nato dodamo sladkor in ga občasno premešamo. Po nekaj urah se sladkor raztopi (Lahko tudi do 10 ur, odvisno od mešanja). Sirup prelijemo v čiste (najbolje termično obdelane) steklenice. Shranjevanje: Sirup hranimo v hladnem in temnem prostoru do pol leta. Uživanje: Sirup lahko uživamo po žličkah ali ga rečimo z vodo tako, da dobimo sok po našem okusu. V domačem zdravilstvu se taki sirup priporočali predvsem vsem, ki so imeli težave s slabokrvnostjo ali so trpeli za boleznimi ledvic.   ŠPINAČA IZ KOPRIV Za »špinačo« iz kopriv potrebujemo: 0,5 kg kopriv (zmiksamo v elekrtičnem mešalniku), 1 mž masla in 1 mž olja, 3 stroke česna, 1 mž moke, 0,5 dl smetane za kuhanje, 1 dl vode. Sol in poper.   Priprava: V loncu segrejemo maslo in olje na katerega damo moko in premešamo. Segrevamo tako dolgo dokler moka rahlo ne porjavi. Stisnemo česen, premešamo da zadiši in dodamo zmiksane koprive. Zalijemo z 1 dl vode in 0,5 dl smetane za kuhanje. Kuhamo na srednjem ognju 10 minut. Jed preden podstrežemo posolimo in popramo po želji.  

Zadnji nasveti

Že poznate vse vrste soli?

Že poznate vse vrste soli?

Sol se že tisoče let uporablja kot naravna aroma in je ključnega pomena za naš obstoj. Dejstvo je, da ni vsaka sol »dobra sol«. Obstaja namreč velika razlika med predelano jedilno soljo in morsko soljo.   Jedilno sol pridobivamo s procesom segrevanja naravne soli, med katerim pride do spremembe kemijske sestave – v tem primeru so vse pozitivne lastnosti soli izničene. Ob koncu predelave vsebuje jedilna sol 97,5% natrijevega klorida in 2,5% naslednjih sestavin: kemikalije, ki preprečujejo strjevanje, jod, MSG in/ali beli sladkor za stabilizacijo joda, aluminijevi derivati. Gre torej za nekakšen »ponaredek« soli, ki predstavlja tveganje za nastanek srčno-žilnih in kroničnih bolezni. Ker je sol jodirana, lahko povzroči nenormalno povečane žleze ščitnice.   Popolno nasprotje predelane soli je naravna morska sol, ki vsebuje: 60 mineralov, ki skrbijo za to, da ostanemo hidrirani, zadostne ravni natrija, ki pomagajo uravnotežiti razmerje med kalijem in natrijem, močne elektrolite, kot je magnezij, elemente v sledeh, ki so potrebni za pravilno delovanje nadledvične žleze, imunskega sistema in ščitnice, ojačevalce prebavnih encimov, ki telesu pomagajo absorbirati več hranilnih snovi iz hrane, ki jo uživamo.   Himalajska sol Himalajska sol je ena najčistejših soli na našem planetu. Domneva se, da je sestavljena iz posušenih ostankov prvinskega morja. Znana je pod imenom »rožnato zlato«, saj je čudovite prosojno rožnate barve. Vsebuje vseh 84 elementov, ki jih najdemo tudi v telesu, v pomoč pa nam je lahko pri številnih zdravstvenih težavah: uravnava krvni tlak, skrbi za zdravo ožilje, povečuje libido, izboljšuje spanec, izboljšuje moč kosti, preprečuje nastanek mišičnih krčev, spodbuja zdravje sinusov, podpira zdravje dihal, pomaga pri proizvodnji hidroenergije v telesnih celicah, zmanjšuje pojav znakov staranja, spodbuja zdravo pH ravnovesje v telesnih celicah, uravnava vsebnost vode v telesu.   Keltska sol Keltska sol je primerljiva s himalajsko soljo. Je sivkaste barve. Pridobivajo jo s pomočjo 2.000 let stare keltske metode – polja soli so obložena z naravno plastjo gline in peska. Obrtniki s spretnim dotikom ročno grabijo kristale soli, da ohranijo ravnovesje elementov. Keltska sol ima številne zdravilne lastnosti: alkalizira telo, ureja nivo krvnega sladkorja, iz telesa odstranjuje sluz, izboljšuje delovanje imunskega sistema, povečuje energijo, izboljšuje delovanje možganov, zagotavlja pravilno ravnovesje elektrolitov, skrbi za zdrav spanec, preprečuje nastanek mišičnih krčev, uravnava srčni utrip in krvni tlak.   

Že poznate propolis?

Že poznate propolis?

Propolis (pro-prej, polis-mesto = obramba mesta), je smolnata snov, ki jo čebele zbirajo iz listnih popkov dreves in iz nekaterih vrst zelenjave. Uporabijo ga za razkužitev panja, za tesnjenje razpok in balzamiranje vsiljivcev, ki bi jih sicer zaradi svoje velikosti težko pregnale.   Zaradi velikega števila aktivnih sestavin se tinktura (alkoholni izvleček) propolisa uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih težav. Stimulativno deluje na obrambni sistem človeškega organizma. Njegovo delovanje je: antioksidativno, protimikrobno, stimulativno, analgetično, anestetično, protivnetno.   Čebele, ki oprašujejo drevesa in pridelke, pri svojem delu ustvarjajo široko paleto uporabnih izdelkov. Poleg propolisa so te zdravilne snovi tudi: med (surov med je močan naravni antibiotik), čebelji vosek, matični mleček, cvetni prah (imenujemo ga tudi superhrana, saj vsebuje skoraj vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje).   Vrnimo se torej k propolisu, ki ima številne terapevtske lastnosti. V ljudskem zdravilstvu se uporablja že več tisoč let. Propolis preprečuje nastanek zobnih oblog, tako, da zavira aktivnost encimov, ki sintetizirajo glukane iz saharoze.   Med Opomniti vas moramo, da niso vse vrste medu enako zdravilne. V nekaterih vrstah je antibakterijska aktivnost kar stokrat močnejša kot v drugih. Predelan, rafiniran med ni primeren za oskrbo ran – med, ki je na voljo v trgovinah, bo najverjetneje prispeval k nastanku okužbe rane. Prav tako nam v primerjavi z domačim medom ne ponuja zdravilnih lastnosti. Manuka med je posebna vrsta medu, ki je bila odobrena za uporabo v medicinske namene. Če v domači kuhinji nimate kozarca manuka medu, lahko za oskrbo ran in opeklin uporabite doma pridelan med.   Zakaj je med primeren za oskrbo ran? Iz rane črpa tekočine, visoka vsebnost sladkorja zavira rast mikroorganizmov, čebele delavke v nektar izločajo encim, ki oddaja nizke koncentracije vodikovega peroksida, iz rane odstranjuje neprijeten vonj.   V kliničnih raziskavah so ugotovili, da manuka med iz Nove Zelandije učinkovito izkoreninja več kot 250 kliničnih sevov bakterij, vključno z odpornimi vrstami, kot so: MRSA (meticilin odporen Staphylococcus aureus), MSSA (meticilin občutljivi Staphylococcus aureus) VRE (vankomicin odporni enterokoki) Helicobacter Pylori (lahko povzroči želodčne razjede).   Vse od začetka 20. stoletja je bil med edina terapija v boju proti okužbam, kasneje pa ga je zasenčil penicilin. Uporaba surovega medu namesto aktualnih antibiotikov in zdravil proti kašlju je preprost način, da se izognete odvisnosti od zdravil.   Dokler se uporablja propolis v zmernih količinah, surovi med pozitivno vpliva na zdravje. V naslednjih primerih se ga je bolje izogibati: prekomerna telesna teža, visok krvni pritisk, visoke koncentracije holesterola v krvi, diabetes.   Če imate povišano raven inzulina, omejite uporabo medu, saj lahko sladkor še dodatno poviša raven inzulina.  

Aloe vera  v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera ni le čudovit kaktus, ki krasi vaš vrt. Njen sok se uporablja v lepotni in prehranski industriji, saj ima neverjetne zdravilne učinke. V članku boste izvedeli katere so prednosti uporabe aloe vere in na kakšne načine jo lahko uporabljamo. Za vse tiste, ki rastline morda še ne poznate, naj povemo, da gre za meter ali dva visok grm z bodičastimi listi grenkega okusa, ki delujejo kot obramba pred živalmi in insekti. Listi vsebujejo prosojni gel, ki je zaradi zdravilnih lastnosti dobro poznan po vsem svetu. Sestavljen je iz približno 96% vode, nekaterih organskih in anorganskih spojin, beljakovine, ki vsebuje 18 od 20 aminokislin, ki jih najdemo v človeškem organizmu ter vitamine A, B, C in E. Aloe vera vsebuje tudi sok. Gre za rumenkasto obarvano tekočino v notranjosti rastline.  Posušen in prečiščen sok aloe vere se uporablja kot odvajalo. Eden izmed najpomembnejših elementov v gelu aloe vere so ogljikovi hidrati, ki jih poznamo pod imenom acemanan. Hranilom omogočajo dostop do celic, jih hranijo in iz njih sproščajo toksine. Ajurveda, tradicionalna indijska medicina, zagovarja oralno uporabo aloe vere. Aloe vera je čudežno zelišče, ki se uporablja za zdravljenje ran, manjših ureznin, suhe kože in hudih opeklin. S pravilno uporabo lahko aloe vera zdravi, obnavlja in konstantno hrani kožo. Po nanosu gela boste občutili hlajenje, koža pa bo takoj pomirjena. Dermatolog dr. Deepali Bhardwaj pravi: «Aloe vera je bogata z vitaminoma C in E ter z beta karotenom, ki ima hranilne in anti-aging lastnosti. Vlaži kožo, ne da bi bila mastna, zaradi česar je primerna tudi za uporabo na mastni koži.« Prav tako svetuje pitje soka aloe vere zjutraj na tešče, kar izboljšuje prebavo in zdravi vse vrste želodčnih težav. Če imamo zdravo notranjost, smo tudi videti zdravi. Aloe vero ali proizvode na njeni osnovi lahko uporabljamo tako v zimskem kot tudi v poletnem času. Velika prednost je, da jo lahko uporabljamo na vseh tipih kože. Eden izmed načinov uporabe je neposredna uporaba gela, ki mu lahko dodamo tudi kakšno sestavino iz kuhinje. Aloe vera za suho kožo Pripravite nekaj gela aloe vere, ščepec kurkume, žličko medu, žličko mleka in nekaj kapljic hidrolata vrtnice. Sestavine mešajte, dokler ne dobite paste. Pasto nanesite na kožo in jo pustite delovati 20 minut. Piling z aloe vero Pripravite pol skodelice svežega gela aloe vere, skodelico sladkorja in dve žlici limoninega soka. Sladkor bo pomagal odstraniti odmrlo kožo, aloe vera bo kožo globinsko očistila, limonin sok pa bo zmanjšal videz brazgotin in strij. Mešanico lahko uporabite tudi za piling obraza. Aloe vera proti aknam Gel aloe vere zmešajte z mletimi orehi in medom. Antioksidanti iz aloe vere in medu bodo poskrbeli za gladko in čisto kožo. Aloe vera za občutljivo kožo Pripravite pasto iz gela aloe vere, soka kumare, jogurta in rožnega olja. Po nanosu pustite pasto delovati 20 minut, nato pa jo sperite. Aloe vera za sijoče lase Aloe vera deluje kot balzam. Spodbuja rast las, preprečuje srbenje lasišča in zmanjšuje prhljaj.   Hujšanje z aloe vero Aloe vera izboljšuje učinkovitost prehrane in povečuje možnost, da shujšamo. Z bogatimi vitamini in minerali izboljšuje absorpcijo in splošno zdravje. Je vir beljakovin, zato pomaga pri razvoju mišic in nam daje energijo. Izboljšuje delovanje imunskega sistema.   Kako iz aloe vere pripravimo sok? Naravni okus rastline je zelo grenak, zato si moramo pri pripravi soka pomagati s sadnimi ali zelenjavnimi sokovi. Gel narežemo na kocke, mu dodamo sladko sadje ali zelenjavo, nato pa vse skupaj zmešamo v multipraktiku. Uporabimo lahko tudi sveže liste rastline. Če je okus kljub dodanemu sadju grenak, soku dodamo med.

Copyright © 2012 - 2018 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani