Različni kalkulatorji

Prijava na e-novice

Na naši strani trenutno berete

Eterično olje timijana

Eterično olje timijana

Eterično olje timijana   Opis:
Med najbolj močna čistilna olja sodi tudi eterično olje timijana. Gre za pikantno olje, ki čisti telo in krepi delovanje imunskega sistema. Prevladujoča hlapna spojina v tem olju je tiol, ki ima močno grelno sposobnost, hkrati pa očisti (razstrupi) organski sistem in izboljšuje odpornost telesa. Visoka vsebnost tiola v timijanovem eteričnem olju ima pozitiven vpliv tudi na dihala, saj prečisti dihalne poti in zmanjšuje izločanje sluzi. Če ga redčimo z nosilnim oljem, ga lahko uporabimo kot masažno sredstvo. Eterično olje timijana spodbuja kroženje krvi po žilah, sprošča mišice po naporni aktivnosti in segreva predel telesa, na katerega ga nanesemo. 
Timijanovo eterično olje lahko uporabimo za izboljšanje razpoloženja in spodbujanje kognitivnih funkcij. V difuzorju ga lahko uporabimo z drugimi kompatibilnimi olji, še posebej z eteričnimi olji iglavcev. Tako bomo okrepili živce, izboljšali delovanje možganov ter izboljšali spomin in koncentracijo.
Dobro se ujema z: 
Eteričnim oljem mirte, bergamotke, sivke, rožmarina, geranija, limone, limonske trave, in grenivke.
Pridobiva se:
S parno destilacijo cvetočih vršičkov timijana (Thymus vulgaris).
Vonj:
Močan, sladkast, zeliščni vonj.
Nasveti za uporabo: Eteričnega olja timijana na koži nikoli ne uporabljamo v nerazredčeni obliki. Lokalno ga lahko uporabljamo le v zelo nizkih koncentracijah, razredčenega z nosilnim oljem.  Za krepitev delovanja imunskega sistema ter spodbujanje splošnega zdravja mišic in sklepov zmešamo 1 kapljico eteričnega olja timijana z nekaj kapljicami eteričnega olja sivke in kamilice v nosilno olje. Vmasiramo po potrebi. Za podporo sečilom zmešamo 2 kapljici eteričnega olja timijana z nosilnim oljem in zmasiramo v spodnji del trebuha. Timijan je odličen v kombinaciji z ricinusovim oljem. Pripravimo si lahko sproščujočo kopel, ki vsebuje kombinacijo eteričnega olja timijana in eteričnega olja rimske kamilice. Tako bomo izboljšali imunsko funkcijo in prispevali k boljšemu zdravju celotnega telesa. Za spodbujanje zdravja dihal vdihujemo paro, za pripravo katere uporabimo kombinacijo eteričnega olja timijana, pomešanega z borom, rožmarinom ali oljem evkaliptusa.   Opozorilo:
Timijanovo eterično olje lahko draži kožo, zato ga vedno uporabljamo razredčenega in v nizkih koncentracijah. Nosečnice naj se izogibajo uporabi, enako velja tudi za bolnike z visokim krvnim pritiskom. Eterično olje timijana ni primerno za notranjo uporabo.
Zanimivosti:
V grškem jeziku »timos« pomeni parfum. Ena izmed tradicionalnih uporab eteričnega olja timijana je prav v proizvodnji parfumov. Stari Egipčani so eterično olje timijana uporabljali pri balzamiranju pokojnih, v starodavnih kulturah pa so verjeli, da eterično olje timijana posamezniku vliva moč, energijo in hrabrost, zato so se nad njim navduševali predvsem moški. 
 

Lešnikovo olje (Corylus avellana L.)

Lešnikovo olje (Corylus avellana L.)

Lešnikovo olje Lešnikovo olje se pridobiva iz: Ime rastline: Leska Latinsko ime rastline: Corylus avellana L. Druga imena za olje: /   Splošni opis rastline in postopek pridelave: Leska je grm, ki izvira iz Grčije, danes pa je razširjena po vsem Sredozemlju. Običajno doseže višino treh do osmih metrov. Je listopadna rastlina z mehkimi in dlakavimi listi, ki cveti spomladi. Plod rastline je orešček, ki raste v grozdih. Plod dozori 7 - 8 mesecev po opraševanju. Lešnikovo olje se pridobiva iz plodov rastline. Pridobiva se s postopkom stiskanja praženih lešnikov. Kvalitetno lešnikovo olje prepoznamo po zlatorumeni barvi, ki jo mnogi primerjajo z barvo jantarja. Prepoznamo ga tudi po prijetnem okusu in vonjem po orehih. Pri nakupu smo pozorni na to, da olje vsebuje oznako 100% naravno, rafinirano in hladno stiskano. Kot velja za vsa druga olja, pridobljena iz oreškov, tudi lešnikovo olje ni primerno za alergike. Lešnikovo olje je po sestavi precej podobno mandljevemu olju, zaradi česar se lahko uporablja tudi kot nosilno olje. Vsebuje veliko količino fitosterolov in vitamina E. V njegovi sestavi najdemo tudi beljakovine, kalcij, železo in fosfor.   Uporaba olja: Lešnikovo olje se uporablja tudi v kulinariki. Ima slasten okus po praženih lešnikih, zaradi česar ga pogosto uporabljamo v pripravi solatnih prelivov. Njegov okus je še bogatejši v kombinaciji z agrumi, malinami in drugimi naravno sladkimi živili. Uporablja se lahko kot nadomestek oljčnega olja v pestu, saj zlahka absorbira aromo bazilike. Pogosto se uporablja kot masažno olje, saj kožo navlaži in nahrani, poleg tega pa se vanjo dobro absorbira, zaradi česar na njej ne pušča mastnega občutka. Dodamo mu lahko tudi druga olja. Je pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov, dodamo pa ga lahko tudi v doma narejene kreme. Je odlično sredstvo za zmanjšanje opaznosti brazgotin. Prav tako si lahko z njim pomagamo pri odpravljanju mastne kože, saj oži pore in regulira sekrecijo iz žlez.   Recepti: Kot smo omenili, lahko lešnikovo olje uporabimo kot nosilno olje. Če ga uporabljamo kot masažno olje, mu lahko dodamo nekaj kapljic eteričnega olja po lastni izbiri. Takšne mešanice pogosto pripravljamo v terapevtske namene, zato je najbolje preveriti, katero eterično olje je primerno za zdravljenje težave, s katero se soočamo.   Ali ste vedeli? Novejša dognanja: Lešnikovo olje se uporablja v številnih kozmetičnih izdelkih za nego las, saj naj bi pomagal ohranjati normalno barvo las. Prav tako pomaga krepiti barvo pramenov in nas tako zaščiti pred različnimi kemičnimi preparati, ki jih pogosto uporabljamo na laseh. Nekaj kapljic olja lahko dodamo tudi najljubšemu šamponu.  

Nektarina (Prunus persica)

Nektarina (Prunus persica)

Nektarina Latinsko ime: Prunus persica Uporabni del: Sadež Druga imena: /   Splošni opis in zgodovina: Nektarina je v resnici vrsta breskve, ki je na podlagi naravne mutacije izgubila gen, ki povzroči nastanek dlakave površine kože. Gre za listopadno drevo, ki obrodi užitno, sočno sadje, imenovano breskev ali nektarina. Začetek gojenja nektarine se je pričel v Perziji, nakar je bila rastlina prenesena tudi v Evropo. Uvrščamo jo v rod prunus, ki vključuje tudi češnje, marelice in slive. Breskev in nektarina torej v resnici prihajata iz iste rastline, komercialno pa ju štejemo kot popolnoma različni vrsti sadeža. Sadeža med seboj razlikujemo predvsem po površini kože, saj ima nektarina gladko kožo, breskev pa ima na zunanji površini majhne dlačice. Oba sadeža vsebujeta belo ali rumenkasto obarvano sredico. Nektarine z belo sredico so po okusu bolj sladke, medtem ko rumena sredica vsebuje kislino. V Sloveniji nektarine in breskve odlično uspevajo na Primorskem. Nektarine izvirajo iz Kitajske, kjer so veljale za najljubše sadje cesarjev, prvič pa so bile omenjene v kitajskih besedilih iz 10.stoletja. Perzijci (današnji Iranci) so nektarine predstavili Rimljanom kot »perzijsko jabolko«, Evropi pa jih je predstavil Aleksander Veliki.   Raba v prehrani in uporaba: Nektarine so vsestransko uporaben sadež. Lahko ga uživamo svežega, ga dodamo poletnim sadnim solatam, iz njih pripravimo marmelado, sladoled, limonado, breskov sok, kompot, sadno kupo ali torto. Možnosti je ogromno.   Uporaba v zdravstvene namene: Nektarine so vir naravnega vitamina C, ki lahko vpliva na stanje naše kože. Preprečuje pojavnost gub, zmanjšuje opaznost že razvitih gub, izboljša celotno strukturo kože in pomaga pri preprečevanju poškodb kože, ki jih povzročata močno sonce in onesnaževanje zraka. Vitamin C ima ključno vlogo pri nastanku kolagena, podpornega sistema naše kože. Nektarine vsebujejo ogromne količine vlaknin. Študije so pokazale, da imajo diabetiki tipa 1, ki se držijo diete z visoko vsebnostjo vlaknin, nižjo raven glukoze v krvi. Pri diabetikih tipa 2 se je izboljšal nivo sladkorja v krvi, lipidov in ravni inzulina. Ena srednje velika nektarina vsebuje 2 g vlaknin. Vsebnost vlaknin, kalija, vitamina C in holina v breskvah podpira zdravje srca. Povečanje vnosa kalija skupaj z zmanjšanjem vnosa natrija je najpomembnejša prehranska sprememba, ki jo lahko človek naredi, da zmanjša tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Visok vnos sadja in zelenjave je povezan tudi z zdravo kožo in lasmi, večjo količino energije, manjšo telesno težo in manjšo nevarnostjo smrtnosti.   Ali ste vedeli? Novejša dognanja: Kot odličen vir močnega antioksidantnega vitamina C lahko nektarine pomagajo pri preprečevanju nastanka prostih radikalov, za katere je znano, da povzročajo raka.      

Zadnji nasveti

Že poznate vse vrste soli?

Že poznate vse vrste soli?

Sol se že tisoče let uporablja kot naravna aroma in je ključnega pomena za naš obstoj. Dejstvo je, da ni vsaka sol »dobra sol«. Obstaja namreč velika razlika med predelano jedilno soljo in morsko soljo.   Jedilno sol pridobivamo s procesom segrevanja naravne soli, med katerim pride do spremembe kemijske sestave – v tem primeru so vse pozitivne lastnosti soli izničene. Ob koncu predelave vsebuje jedilna sol 97,5% natrijevega klorida in 2,5% naslednjih sestavin: kemikalije, ki preprečujejo strjevanje, jod, MSG in/ali beli sladkor za stabilizacijo joda, aluminijevi derivati. Gre torej za nekakšen »ponaredek« soli, ki predstavlja tveganje za nastanek srčno-žilnih in kroničnih bolezni. Ker je sol jodirana, lahko povzroči nenormalno povečane žleze ščitnice.   Popolno nasprotje predelane soli je naravna morska sol, ki vsebuje: 60 mineralov, ki skrbijo za to, da ostanemo hidrirani, zadostne ravni natrija, ki pomagajo uravnotežiti razmerje med kalijem in natrijem, močne elektrolite, kot je magnezij, elemente v sledeh, ki so potrebni za pravilno delovanje nadledvične žleze, imunskega sistema in ščitnice, ojačevalce prebavnih encimov, ki telesu pomagajo absorbirati več hranilnih snovi iz hrane, ki jo uživamo.   Himalajska sol Himalajska sol je ena najčistejših soli na našem planetu. Domneva se, da je sestavljena iz posušenih ostankov prvinskega morja. Znana je pod imenom »rožnato zlato«, saj je čudovite prosojno rožnate barve. Vsebuje vseh 84 elementov, ki jih najdemo tudi v telesu, v pomoč pa nam je lahko pri številnih zdravstvenih težavah: uravnava krvni tlak, skrbi za zdravo ožilje, povečuje libido, izboljšuje spanec, izboljšuje moč kosti, preprečuje nastanek mišičnih krčev, spodbuja zdravje sinusov, podpira zdravje dihal, pomaga pri proizvodnji hidroenergije v telesnih celicah, zmanjšuje pojav znakov staranja, spodbuja zdravo pH ravnovesje v telesnih celicah, uravnava vsebnost vode v telesu.   Keltska sol Keltska sol je primerljiva s himalajsko soljo. Je sivkaste barve. Pridobivajo jo s pomočjo 2.000 let stare keltske metode – polja soli so obložena z naravno plastjo gline in peska. Obrtniki s spretnim dotikom ročno grabijo kristale soli, da ohranijo ravnovesje elementov. Keltska sol ima številne zdravilne lastnosti: alkalizira telo, ureja nivo krvnega sladkorja, iz telesa odstranjuje sluz, izboljšuje delovanje imunskega sistema, povečuje energijo, izboljšuje delovanje možganov, zagotavlja pravilno ravnovesje elektrolitov, skrbi za zdrav spanec, preprečuje nastanek mišičnih krčev, uravnava srčni utrip in krvni tlak.   

Že poznate propolis?

Že poznate propolis?

Propolis (pro-prej, polis-mesto = obramba mesta), je smolnata snov, ki jo čebele zbirajo iz listnih popkov dreves in iz nekaterih vrst zelenjave. Uporabijo ga za razkužitev panja, za tesnjenje razpok in balzamiranje vsiljivcev, ki bi jih sicer zaradi svoje velikosti težko pregnale.   Zaradi velikega števila aktivnih sestavin se tinktura (alkoholni izvleček) propolisa uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih težav. Stimulativno deluje na obrambni sistem človeškega organizma. Njegovo delovanje je: antioksidativno, protimikrobno, stimulativno, analgetično, anestetično, protivnetno.   Čebele, ki oprašujejo drevesa in pridelke, pri svojem delu ustvarjajo široko paleto uporabnih izdelkov. Poleg propolisa so te zdravilne snovi tudi: med (surov med je močan naravni antibiotik), čebelji vosek, matični mleček, cvetni prah (imenujemo ga tudi superhrana, saj vsebuje skoraj vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje).   Vrnimo se torej k propolisu, ki ima številne terapevtske lastnosti. V ljudskem zdravilstvu se uporablja že več tisoč let. Propolis preprečuje nastanek zobnih oblog, tako, da zavira aktivnost encimov, ki sintetizirajo glukane iz saharoze.   Med Opomniti vas moramo, da niso vse vrste medu enako zdravilne. V nekaterih vrstah je antibakterijska aktivnost kar stokrat močnejša kot v drugih. Predelan, rafiniran med ni primeren za oskrbo ran – med, ki je na voljo v trgovinah, bo najverjetneje prispeval k nastanku okužbe rane. Prav tako nam v primerjavi z domačim medom ne ponuja zdravilnih lastnosti. Manuka med je posebna vrsta medu, ki je bila odobrena za uporabo v medicinske namene. Če v domači kuhinji nimate kozarca manuka medu, lahko za oskrbo ran in opeklin uporabite doma pridelan med.   Zakaj je med primeren za oskrbo ran? Iz rane črpa tekočine, visoka vsebnost sladkorja zavira rast mikroorganizmov, čebele delavke v nektar izločajo encim, ki oddaja nizke koncentracije vodikovega peroksida, iz rane odstranjuje neprijeten vonj.   V kliničnih raziskavah so ugotovili, da manuka med iz Nove Zelandije učinkovito izkoreninja več kot 250 kliničnih sevov bakterij, vključno z odpornimi vrstami, kot so: MRSA (meticilin odporen Staphylococcus aureus), MSSA (meticilin občutljivi Staphylococcus aureus) VRE (vankomicin odporni enterokoki) Helicobacter Pylori (lahko povzroči želodčne razjede).   Vse od začetka 20. stoletja je bil med edina terapija v boju proti okužbam, kasneje pa ga je zasenčil penicilin. Uporaba surovega medu namesto aktualnih antibiotikov in zdravil proti kašlju je preprost način, da se izognete odvisnosti od zdravil.   Dokler se uporablja propolis v zmernih količinah, surovi med pozitivno vpliva na zdravje. V naslednjih primerih se ga je bolje izogibati: prekomerna telesna teža, visok krvni pritisk, visoke koncentracije holesterola v krvi, diabetes.   Če imate povišano raven inzulina, omejite uporabo medu, saj lahko sladkor še dodatno poviša raven inzulina.  

Aloe vera  v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera ni le čudovit kaktus, ki krasi vaš vrt. Njen sok se uporablja v lepotni in prehranski industriji, saj ima neverjetne zdravilne učinke. V članku boste izvedeli katere so prednosti uporabe aloe vere in na kakšne načine jo lahko uporabljamo. Za vse tiste, ki rastline morda še ne poznate, naj povemo, da gre za meter ali dva visok grm z bodičastimi listi grenkega okusa, ki delujejo kot obramba pred živalmi in insekti. Listi vsebujejo prosojni gel, ki je zaradi zdravilnih lastnosti dobro poznan po vsem svetu. Sestavljen je iz približno 96% vode, nekaterih organskih in anorganskih spojin, beljakovine, ki vsebuje 18 od 20 aminokislin, ki jih najdemo v človeškem organizmu ter vitamine A, B, C in E. Aloe vera vsebuje tudi sok. Gre za rumenkasto obarvano tekočino v notranjosti rastline.  Posušen in prečiščen sok aloe vere se uporablja kot odvajalo. Eden izmed najpomembnejših elementov v gelu aloe vere so ogljikovi hidrati, ki jih poznamo pod imenom acemanan. Hranilom omogočajo dostop do celic, jih hranijo in iz njih sproščajo toksine. Ajurveda, tradicionalna indijska medicina, zagovarja oralno uporabo aloe vere. Aloe vera je čudežno zelišče, ki se uporablja za zdravljenje ran, manjših ureznin, suhe kože in hudih opeklin. S pravilno uporabo lahko aloe vera zdravi, obnavlja in konstantno hrani kožo. Po nanosu gela boste občutili hlajenje, koža pa bo takoj pomirjena. Dermatolog dr. Deepali Bhardwaj pravi: «Aloe vera je bogata z vitaminoma C in E ter z beta karotenom, ki ima hranilne in anti-aging lastnosti. Vlaži kožo, ne da bi bila mastna, zaradi česar je primerna tudi za uporabo na mastni koži.« Prav tako svetuje pitje soka aloe vere zjutraj na tešče, kar izboljšuje prebavo in zdravi vse vrste želodčnih težav. Če imamo zdravo notranjost, smo tudi videti zdravi. Aloe vero ali proizvode na njeni osnovi lahko uporabljamo tako v zimskem kot tudi v poletnem času. Velika prednost je, da jo lahko uporabljamo na vseh tipih kože. Eden izmed načinov uporabe je neposredna uporaba gela, ki mu lahko dodamo tudi kakšno sestavino iz kuhinje. Aloe vera za suho kožo Pripravite nekaj gela aloe vere, ščepec kurkume, žličko medu, žličko mleka in nekaj kapljic hidrolata vrtnice. Sestavine mešajte, dokler ne dobite paste. Pasto nanesite na kožo in jo pustite delovati 20 minut. Piling z aloe vero Pripravite pol skodelice svežega gela aloe vere, skodelico sladkorja in dve žlici limoninega soka. Sladkor bo pomagal odstraniti odmrlo kožo, aloe vera bo kožo globinsko očistila, limonin sok pa bo zmanjšal videz brazgotin in strij. Mešanico lahko uporabite tudi za piling obraza. Aloe vera proti aknam Gel aloe vere zmešajte z mletimi orehi in medom. Antioksidanti iz aloe vere in medu bodo poskrbeli za gladko in čisto kožo. Aloe vera za občutljivo kožo Pripravite pasto iz gela aloe vere, soka kumare, jogurta in rožnega olja. Po nanosu pustite pasto delovati 20 minut, nato pa jo sperite. Aloe vera za sijoče lase Aloe vera deluje kot balzam. Spodbuja rast las, preprečuje srbenje lasišča in zmanjšuje prhljaj.   Hujšanje z aloe vero Aloe vera izboljšuje učinkovitost prehrane in povečuje možnost, da shujšamo. Z bogatimi vitamini in minerali izboljšuje absorpcijo in splošno zdravje. Je vir beljakovin, zato pomaga pri razvoju mišic in nam daje energijo. Izboljšuje delovanje imunskega sistema.   Kako iz aloe vere pripravimo sok? Naravni okus rastline je zelo grenak, zato si moramo pri pripravi soka pomagati s sadnimi ali zelenjavnimi sokovi. Gel narežemo na kocke, mu dodamo sladko sadje ali zelenjavo, nato pa vse skupaj zmešamo v multipraktiku. Uporabimo lahko tudi sveže liste rastline. Če je okus kljub dodanemu sadju grenak, soku dodamo med.

Copyright © 2012 - 2018 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani