Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Prijava na e-novice

Na naši strani trenutno berete

Eterično olje bosvelije

Eterično olje bosvelije

Eterično olje bosvelije Opis:
Eterično olje bosvelije vsebuje smolo s spojinami, ki na človeka delujejo pomirjujoče. Rečemo jih bosvelične kisline. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da eterično olje bosvelije izboljša splošno počutje, ima pozitiven vpliv na kožo in neguje sklepe.
Eterično olje Boswellie carterii vsebuje več kot 200 molekulskih spojin, zato nam omogoča toliko različnih načinov uporabe v aromaterapiji. Prideluje se iz gumijevih smol, ki delujejo kot zaščita in obramba drevesa, te dragocene lastnosti smole pa prehajajo tudi na eterično olje.
Ena od primarnih aplikacij eteričnega olja bosvelije je njegova uporaba na duhovnem področju – pri različnih ritualih, med molitvami in pri meditaciji. 
Nekaj kapljic tega visokokakovostnega olja lahko nanesemo na dlani, jih podrgnemo in vdihnemo, saj bomo tako sprostili telo in duha. Če eterično olje zmešamo z nosilnim oljem, kot je kokosovo ali šipkovo olje, lahko mešanico nanesemo neposredno na kožo ter tako umirimo in sprostimo telo. Velikokrat eterično olje bosvelije uporabljajo posamezniki, ki se ukvarjajo z jogo.
Eterično olje bosvelije je zelo primerno za nego suhe in starajoče se kože, vendar ga moramo pred nanosom na kožo razredčiti z nosilnim oljem.
Dobro se ujema z: 
Eteričnim oljem bergamotke, cimeta, ciprese, rožmarina, mandarine, sivke, nerolija in brina.
Pridobiva se:
S parno destilacijo smole bosvelije (Boswellia carterii).
Vonj:
Dimni, sladkasti vonj.
Nasveti za uporabo: Za očiščenje uma lahko olje vdihujemo tako, da ga nanesemo na dlani in jih med seboj podrgnemo. Tega načina se lahko poslužimo med meditacijo in jogo ali preprosto takrat, ko si želimo sprostitve.  Eterično olje lahko z uporabo nosilnega olja nanesemo neposredno na kožo, prav tako lahko nekaj kapljic dodamo v kopel ali difuzor. Bosvelija osveži prostor in ga spremeni v pravi tempelj, kjer se bomo počutili prijetno in varno. Spodbuja zdravo razpoloženje in prispeva k boljši koncentraciji. Če želimo olajšati napetost in pregnati negativna čustva, eteričnemu olju bosvelije dodamo še eterični olji sivke in poprove mete. V kremo za nego kože dodamo kapljico eteričnega olja bosvelije. Koža nam bo neznansko hvaležna. Če eterično olje bosvelije dodamo v kopel, lahko na tak način očistimo pljuča. Dodamo ga lahko v ustno vodo in tako okrepimo zobe in dlesni. Zadostuje že ena sama kapljica.   Opozorilo: Eterično olje bosvelije ni toksično in v večini primerov ne draži kože, vendar ga na njeni površini kljub temu uporabljamo samo v kombinaciji z nosilnim oljem. Ni primerno za notranjo uporabo.   Zanimivosti:
V Indiji se eterično olje bosvelije uporablja vse od antičnih časov. Uporablja se za osvežitev zraka v prostorih, za pripravo kozmetike in kot repelent proti komarjem. 

Oko

Oko

Oko Ime organa: Oko Latinsko ime organa: Oculus   Opis organa: Oko je organ vida, ki pretvarja svetlobo v električne signale. Nastale električne signale možgani dekodirajo in tako nastanejo slike, ki jih vidimo. Oči nam torej omogočajo, da vidimo svojo okolico in barve (psi ne morejo videti barv, zato je njihov svet črno-beli). Pomagajo nam, da vidimo tako objekte v bližini, kot tudi tiste, ki so malce bolj oddaljeni. Oko je parni organ, vsako izmed njiju pa ima premer približno 2,5 cm. K očesu sodijo tudi njihova varovalna sredstva – trepalnice, veke, obrvi in očesno zrklo, v glavnem pa je oko razdeljeno na zenico (pupilo), beločnico (sclero), veznico (konjuktivo), roženico (corneo), šarenico (iris), očesno lečo (lens), mrežnico (retino), rumeno pego (maculo) in vidni živec (nervus opticus). Beločnica ščiti notranje dele očesa pred poškodbami. Roženica je prozorno tkivo, skozi katerega svetloba vstopa v oči. Šarenico sestavljajo mišice, njena naloga pa je uravnavanje količine svetlobe, ki vstopa v oko. Zenica je odprtina, ki jo uravnavajo mišice šarenice. Očesna leča spreminja svojo obliko, da nam omogoča gledati na daleč in na blizu. Mrežnica pretvarja svetlobo v električne signale in vsebuje dve vrsti celic – paličice in čepnice, ki so fotoreceptorji. Optični živec prenaša električne signale iz oči do možganov.   Bolezni, ki najpogosteje prizadenejo organ: Oči so izjemno občutljiv organ, zato se lahko srečamo s številnimi težavami, vključno s tistimi, ki nastanejo zaradi alergij, nehigienskih razmer in starosti. Konjunktivitis je vnetje očesne veznice. Je zelo pogosta, a v večini primerov nenevarna težava. Nastane zaradi bakterijskih ali virusnih okužb. Katarakta ali siva mrena vpliva na očesno  lečo. Težave se lahko pojavijo zaradi starosti ali pa kot poškodbe po rojstvu. Katarakta blokira prehod svetlobe na mrežnico in tako ovira naš pogled. Glavkom ali zelena mrena je poškodba vidnega živca, pri kateri pride do slepote. Optični živec namreč električnih signalov ne prenaša več v možgane, zato ne vidimo nobene slike.   Simptomi težav z organom: Huda, nenadna bolečina v očesu, ponavljajoča se bolečina v očesu ali v njegovi okolici, nejasen/dvojni vid, zavese, pajkove mreže, svetlobne točke, občutljivost na svetlobo, otečene in rdeče oči, izcedek iz oči, srbečica in suhe oči, vsaka nenadna sprememba v vidu.   Hrana, ki ima ugoden vpliv na organ: Omega-3 maščobne kisline, lutein, cink ter vitamina E in C nam lahko pomagata preprečiti težave z vidom. Izbirajte živila, kot so zelena listnata zelenjava, mastne ribe, jajca, oreški, fižol, pomaranče in drugi citrusi, ostrige, svinjina in korenje. Izogibajte se margarini, ocvrtim živilom, komercialno pripravljenim sladicam in sladkanim pijačam.   Zanimiva dejstva o organu: Povprečen utrip očesa traja desetinko sekunde. Novorojenčki ne proizvajajo solz. Solze se med jokom pojavijo okrog 4. – 13. tedna starosti. Približno 39 milijonov ljudi po vsem svetu je slepih. V eni minuti z očmi utripnemo približno 12 ×. Nekateri ljudje so rojeni z dvema različno obarvanima očesoma (heterokromija). Tudi če nihče v preteklih nekaj generacijah družine nima modrih ali zelenih očes, se te recesivne lastnosti še vedno lahko pojavijo v poznejših generacijah. Od vseh mišic v telesu so najbolj aktivne mišice, ki nadzorujejo oči.  

Kaj je Beta glukan?

Kaj je Beta glukan?

Beta glukan je naravni polisaharid, lahko rečemo tudi sladkor, ki se nahaja v celični steni kvasovk in bakterij. Beta glukani so sestavljeni iz molekul glukoze. Uvrščamo jih med vlaknine, zanje pa je značilna beta (1- 3) glikozidna kemijska vez med glukoznimi enotami. Glede na izvor v njih najdemo tudi druge glikozidne vezi, predvsem tipa beta (1-4) in beta (1-6). Celotna kemična sestava beta-glukanov je zelo pomembna s stališča njihovih fizikalnih lastnosti (npr. vodotopnosti) in biološke vloge v telesu. Največ ga najdemo v morskih algah, lišajih, glivah in rastlinah kot so oves in ječmen. V predelovalni dejavnosti pa ga najdemo kot aditiv za živila v proizvodnji, zamrznjenih sladicah, mlečnih izdelkih, prelivih, namazih itd..   Vam je že znano, zagotovo vam je že kdo dejal, da je svež kvas zelo zdrav, če se ga zaužijete kakšen košček. Zakaj? Zato ker vsebuje večjo količino beta glukana.   Uporaba beta glukana je relativno nova praksa. Včasih se ga uporablja tudi kot zdravilo. Zdravniki so ga včasih uporabljali za zdravljenje imunosti, kot dodatek pri zdravljenju raka, zniževanju holesterola in glikemičnega (krvni sladkor) nadzora.   Beta glukan se uporablja tudi kadar se ljudje soočajo z težavami, kot so: visok holestetol, rak in hiv/aids, krepitev imunskega sistema, prehlad in gripa, alergije, hepatitis, borelioza, astma, vnetja ušes, staranje, ulcerozni kolitis in crohnova bolezen, fibromialgija, revmatoidni artritis in multiple skleroza.  
Pri zunanji uporabi ljudje uporabljajo beta glukan na koži za: ekceme, gube, preležanine, rane, opekline, razjede pri diabetikih, opeklin od sevanja in dermatitis.     Kako deluje Beta glukan?
Beta glukani preprečujejo absorbacijo holesterola iz hrane v želodcu in črevesju. V primeru, da ga v telo vnesemo s pomočjo dodatkov lahko poveča imunski sistem s povečanjem kemikalij v telesu, ki poskrbijo za preprečevanje različnih okužb. Natančneje ubija bakterije prisotne v krvi (septični šok) in pomaga preprečiti okužbo.   Študije in zanimivosti povezane z beta glukani. Različne študije in raziskave so bile preizkušene na ljudjeh in živalih, pri katerih se varnost in učinkovitost ni zmeraj izkazala. Za vso zbirko napisanih študijev bi bile potrebne še dodatne obširnejše raziskave.   DIABETIS: Obstaja več raziskav na ljudeh, ki so uživali beta glukan za zmanjševanje krvnega sladkorja. Čeprav so bili dokazi zelo obetavni so podjetjem za proizvodnjo beta glukana priporočali dodatne študije. RAK: Zdravljenje z beta glukanom se imenuje lentinan, skupaj s kemoterapijo lahko pomaga podaljšati življenje bolnikov z rakom na želodcu. Zdravstveni delavci včasih dajo beta glukane za zdravljenje in zmanjšanje obsega tumorjev kože, ki so posledica razširjenega raka. BOLEZNI SRCA IN OŽILJA: B-glukan znižuje endotelijske funkcije pri zelo mastnim obroku. V kolikor je hrana zaužita skupaj z beta glukanom. Prav tako ščiti srce pred poškodbami srca (koronarne arterije). IMUNSKI SISTEM: Beta glukan lahko poveča imunski sistem. Zato je bilo tudi veliko raziskav na področju zdravljenja raka. DIAGNOSTIČNI POSTOPEK: Zgodnje raziskave kažejo, da lahko znesek beta-glukana, odkritega v telesu pomaga zdravnikom pri diagnozi in spremljanju glivičnih okužb, ki se imenujejo kandidoza. Predpisujejo pa ga tudi ljudem za preprečevanje okužb po operacijah.

HUJŠANJE: Raziskovalci so našli različne vrste vlaknin v beta glukanih, ki lahko vplivajo na sitost in energijski vnos. Kratkotrajna uporaba fermentabilnih vlaken ali nonfermentablnih dopolnilnih vlaken prispevajo k izgubi teže.   Doziranje in uporaba Je  zelo različna, od 40 mg do 3000 mg na dan. Predlagani odmerek je odvisen od telesne mase.  Predoziranje lahko povzroči omotičnost, slabost, drisko, zaprtje, koprivnico, glavobol in spremembe krvnega tlaka. Beta - glukan prav tako ni priporočljiva za ženske, ki so noseče ali dojijo .  

Zadnji nasveti

Že poznate vse vrste soli?

Že poznate vse vrste soli?

Sol se že tisoče let uporablja kot naravna aroma in je ključnega pomena za naš obstoj. Dejstvo je, da ni vsaka sol »dobra sol«. Obstaja namreč velika razlika med predelano jedilno soljo in morsko soljo.   Jedilno sol pridobivamo s procesom segrevanja naravne soli, med katerim pride do spremembe kemijske sestave – v tem primeru so vse pozitivne lastnosti soli izničene. Ob koncu predelave vsebuje jedilna sol 97,5% natrijevega klorida in 2,5% naslednjih sestavin: kemikalije, ki preprečujejo strjevanje, jod, MSG in/ali beli sladkor za stabilizacijo joda, aluminijevi derivati. Gre torej za nekakšen »ponaredek« soli, ki predstavlja tveganje za nastanek srčno-žilnih in kroničnih bolezni. Ker je sol jodirana, lahko povzroči nenormalno povečane žleze ščitnice.   Popolno nasprotje predelane soli je naravna morska sol, ki vsebuje: 60 mineralov, ki skrbijo za to, da ostanemo hidrirani, zadostne ravni natrija, ki pomagajo uravnotežiti razmerje med kalijem in natrijem, močne elektrolite, kot je magnezij, elemente v sledeh, ki so potrebni za pravilno delovanje nadledvične žleze, imunskega sistema in ščitnice, ojačevalce prebavnih encimov, ki telesu pomagajo absorbirati več hranilnih snovi iz hrane, ki jo uživamo.   Himalajska sol Himalajska sol je ena najčistejših soli na našem planetu. Domneva se, da je sestavljena iz posušenih ostankov prvinskega morja. Znana je pod imenom »rožnato zlato«, saj je čudovite prosojno rožnate barve. Vsebuje vseh 84 elementov, ki jih najdemo tudi v telesu, v pomoč pa nam je lahko pri številnih zdravstvenih težavah: uravnava krvni tlak, skrbi za zdravo ožilje, povečuje libido, izboljšuje spanec, izboljšuje moč kosti, preprečuje nastanek mišičnih krčev, spodbuja zdravje sinusov, podpira zdravje dihal, pomaga pri proizvodnji hidroenergije v telesnih celicah, zmanjšuje pojav znakov staranja, spodbuja zdravo pH ravnovesje v telesnih celicah, uravnava vsebnost vode v telesu.   Keltska sol Keltska sol je primerljiva s himalajsko soljo. Je sivkaste barve. Pridobivajo jo s pomočjo 2.000 let stare keltske metode – polja soli so obložena z naravno plastjo gline in peska. Obrtniki s spretnim dotikom ročno grabijo kristale soli, da ohranijo ravnovesje elementov. Keltska sol ima številne zdravilne lastnosti: alkalizira telo, ureja nivo krvnega sladkorja, iz telesa odstranjuje sluz, izboljšuje delovanje imunskega sistema, povečuje energijo, izboljšuje delovanje možganov, zagotavlja pravilno ravnovesje elektrolitov, skrbi za zdrav spanec, preprečuje nastanek mišičnih krčev, uravnava srčni utrip in krvni tlak.   

Že poznate propolis?

Že poznate propolis?

Propolis (pro-prej, polis-mesto = obramba mesta), je smolnata snov, ki jo čebele zbirajo iz listnih popkov dreves in iz nekaterih vrst zelenjave. Uporabijo ga za razkužitev panja, za tesnjenje razpok in balzamiranje vsiljivcev, ki bi jih sicer zaradi svoje velikosti težko pregnale.   Zaradi velikega števila aktivnih sestavin se tinktura (alkoholni izvleček) propolisa uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih težav. Stimulativno deluje na obrambni sistem človeškega organizma. Njegovo delovanje je: antioksidativno, protimikrobno, stimulativno, analgetično, anestetično, protivnetno.   Čebele, ki oprašujejo drevesa in pridelke, pri svojem delu ustvarjajo široko paleto uporabnih izdelkov. Poleg propolisa so te zdravilne snovi tudi: med (surov med je močan naravni antibiotik), čebelji vosek, matični mleček, cvetni prah (imenujemo ga tudi superhrana, saj vsebuje skoraj vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje).   Vrnimo se torej k propolisu, ki ima številne terapevtske lastnosti. V ljudskem zdravilstvu se uporablja že več tisoč let. Propolis preprečuje nastanek zobnih oblog, tako, da zavira aktivnost encimov, ki sintetizirajo glukane iz saharoze.   Med Opomniti vas moramo, da niso vse vrste medu enako zdravilne. V nekaterih vrstah je antibakterijska aktivnost kar stokrat močnejša kot v drugih. Predelan, rafiniran med ni primeren za oskrbo ran – med, ki je na voljo v trgovinah, bo najverjetneje prispeval k nastanku okužbe rane. Prav tako nam v primerjavi z domačim medom ne ponuja zdravilnih lastnosti. Manuka med je posebna vrsta medu, ki je bila odobrena za uporabo v medicinske namene. Če v domači kuhinji nimate kozarca manuka medu, lahko za oskrbo ran in opeklin uporabite doma pridelan med.   Zakaj je med primeren za oskrbo ran? Iz rane črpa tekočine, visoka vsebnost sladkorja zavira rast mikroorganizmov, čebele delavke v nektar izločajo encim, ki oddaja nizke koncentracije vodikovega peroksida, iz rane odstranjuje neprijeten vonj.   V kliničnih raziskavah so ugotovili, da manuka med iz Nove Zelandije učinkovito izkoreninja več kot 250 kliničnih sevov bakterij, vključno z odpornimi vrstami, kot so: MRSA (meticilin odporen Staphylococcus aureus), MSSA (meticilin občutljivi Staphylococcus aureus) VRE (vankomicin odporni enterokoki) Helicobacter Pylori (lahko povzroči želodčne razjede).   Vse od začetka 20. stoletja je bil med edina terapija v boju proti okužbam, kasneje pa ga je zasenčil penicilin. Uporaba surovega medu namesto aktualnih antibiotikov in zdravil proti kašlju je preprost način, da se izognete odvisnosti od zdravil.   Dokler se uporablja propolis v zmernih količinah, surovi med pozitivno vpliva na zdravje. V naslednjih primerih se ga je bolje izogibati: prekomerna telesna teža, visok krvni pritisk, visoke koncentracije holesterola v krvi, diabetes.   Če imate povišano raven inzulina, omejite uporabo medu, saj lahko sladkor še dodatno poviša raven inzulina.  

Aloe vera  v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera ni le čudovit kaktus, ki krasi vaš vrt. Njen sok se uporablja v lepotni in prehranski industriji, saj ima neverjetne zdravilne učinke. V članku boste izvedeli katere so prednosti uporabe aloe vere in na kakšne načine jo lahko uporabljamo. Za vse tiste, ki rastline morda še ne poznate, naj povemo, da gre za meter ali dva visok grm z bodičastimi listi grenkega okusa, ki delujejo kot obramba pred živalmi in insekti. Listi vsebujejo prosojni gel, ki je zaradi zdravilnih lastnosti dobro poznan po vsem svetu. Sestavljen je iz približno 96% vode, nekaterih organskih in anorganskih spojin, beljakovine, ki vsebuje 18 od 20 aminokislin, ki jih najdemo v človeškem organizmu ter vitamine A, B, C in E. Aloe vera vsebuje tudi sok. Gre za rumenkasto obarvano tekočino v notranjosti rastline.  Posušen in prečiščen sok aloe vere se uporablja kot odvajalo. Eden izmed najpomembnejših elementov v gelu aloe vere so ogljikovi hidrati, ki jih poznamo pod imenom acemanan. Hranilom omogočajo dostop do celic, jih hranijo in iz njih sproščajo toksine. Ajurveda, tradicionalna indijska medicina, zagovarja oralno uporabo aloe vere. Aloe vera je čudežno zelišče, ki se uporablja za zdravljenje ran, manjših ureznin, suhe kože in hudih opeklin. S pravilno uporabo lahko aloe vera zdravi, obnavlja in konstantno hrani kožo. Po nanosu gela boste občutili hlajenje, koža pa bo takoj pomirjena. Dermatolog dr. Deepali Bhardwaj pravi: «Aloe vera je bogata z vitaminoma C in E ter z beta karotenom, ki ima hranilne in anti-aging lastnosti. Vlaži kožo, ne da bi bila mastna, zaradi česar je primerna tudi za uporabo na mastni koži.« Prav tako svetuje pitje soka aloe vere zjutraj na tešče, kar izboljšuje prebavo in zdravi vse vrste želodčnih težav. Če imamo zdravo notranjost, smo tudi videti zdravi. Aloe vero ali proizvode na njeni osnovi lahko uporabljamo tako v zimskem kot tudi v poletnem času. Velika prednost je, da jo lahko uporabljamo na vseh tipih kože. Eden izmed načinov uporabe je neposredna uporaba gela, ki mu lahko dodamo tudi kakšno sestavino iz kuhinje. Aloe vera za suho kožo Pripravite nekaj gela aloe vere, ščepec kurkume, žličko medu, žličko mleka in nekaj kapljic hidrolata vrtnice. Sestavine mešajte, dokler ne dobite paste. Pasto nanesite na kožo in jo pustite delovati 20 minut. Piling z aloe vero Pripravite pol skodelice svežega gela aloe vere, skodelico sladkorja in dve žlici limoninega soka. Sladkor bo pomagal odstraniti odmrlo kožo, aloe vera bo kožo globinsko očistila, limonin sok pa bo zmanjšal videz brazgotin in strij. Mešanico lahko uporabite tudi za piling obraza. Aloe vera proti aknam Gel aloe vere zmešajte z mletimi orehi in medom. Antioksidanti iz aloe vere in medu bodo poskrbeli za gladko in čisto kožo. Aloe vera za občutljivo kožo Pripravite pasto iz gela aloe vere, soka kumare, jogurta in rožnega olja. Po nanosu pustite pasto delovati 20 minut, nato pa jo sperite. Aloe vera za sijoče lase Aloe vera deluje kot balzam. Spodbuja rast las, preprečuje srbenje lasišča in zmanjšuje prhljaj.   Hujšanje z aloe vero Aloe vera izboljšuje učinkovitost prehrane in povečuje možnost, da shujšamo. Z bogatimi vitamini in minerali izboljšuje absorpcijo in splošno zdravje. Je vir beljakovin, zato pomaga pri razvoju mišic in nam daje energijo. Izboljšuje delovanje imunskega sistema.   Kako iz aloe vere pripravimo sok? Naravni okus rastline je zelo grenak, zato si moramo pri pripravi soka pomagati s sadnimi ali zelenjavnimi sokovi. Gel narežemo na kocke, mu dodamo sladko sadje ali zelenjavo, nato pa vse skupaj zmešamo v multipraktiku. Uporabimo lahko tudi sveže liste rastline. Če je okus kljub dodanemu sadju grenak, soku dodamo med.

Copyright © 2012 - 2020 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani