Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novice

Različni kalkulatorji

Evkaliptusovo olje (Eucalyptus)

Evkaliptusovo olje (Eucalyptus)

Raziskave kažejo, da lahko evkaliptusovo olje zmanjša težave z artritisom. V ta namen lahko olje poskusimo kombinirati z oljem sivke, majarona, rožmarina in poprove mete. Spoznajte evkaliptusovo olje in si preberite celoten opis...

Evkaliptusovo olje

Evkaliptusovo olje se pridobiva iz:

Ime rastline:

 Evkaliptus

Latinsko ime rastline:

 Eucalyptus

Druga imena za olje:

 /

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Evkaliptus je raznolik rod cvetočih dreves in grmovnic. Rod dreves izvira iz Avstralije. Skoraj vsa drevesa so zimzelena, nekatere tropske vrste pa lahko listje odvržejo ob koncu sušnega obdobja. Listi so prekriti z oljnimi žlezami.

Evkaliptusovo olje se pridobiva iz listov dreves. Kvalitetno evkaliptusovo olje vsebuje nad 80% 1,8-cineola, prav tako pa mora biti 100% čisto, kar pomeni, da ne vsebuje aditivov, pesticidov in težkih kovin. Gre za olje, pridobljeno s parno destilacijo, ki ima aromatičen vonj in širok spekter uporabe v zdravilne namene.

Evkaliptusovo olje je na trgu razdeljeno v tri večje skupine, v katere uvrščamo olje, ki se uporablja v zdravilne namene, tistega, ki je namenjeno uporabi v kozmetične namene in tistega, ki je namenjeno industrijski uporabi. Največje količine olja evkaliptusa proizvede Kitajska (kar 75%), pomembne proizvajalke pa so tudi Južna Afrika, Portugalska, Španija, Brazilija, Avstralija, Čile in Svazi.

V svetovni proizvodnji evkaliptusovega olja prevladuje vrsta evkaliptusa z latinskim poimenovanjem Eucalyptus globulus. Najvišjo vsebnost cineola imata Eucalyptus kochii in Eucalyptus polybractea, ki vsebujeta kar med 80 in 95% cineola.

 

Uporaba olja:

Evkaliptusovo olje na osnovi cineola se uporablja kot sestavni del farmacevtskih pripravkov za lajšanje simptomov gripe in prehlada. Olje ima antibakterijske učinke na patogene bakterije v dihalnem traktu. Cineol lahko nadzira pretirano izločanje sluznice v dihalih. Ima tudi analgetično in protivnetno sposobnost. Pogosto se uporablja za pripravo osebnih higienskih izdelkov, predvsem tistih, namenjenih negi zob in ustne votline. Uporablja se tudi za izdelavo mil in sredstev, ki delujejo kot repelenti.

Kot aromo ga lahko uporabimo tudi v pripravi pekovskih izdelkov, slaščic in pijač, vendar v izjemno majhnih količinah.

 

Recepti:

Za pripravo sredstva za nego brade, ki hkrati omogoča zagotavljanje higiene brade in njeno pospešeno rast, potrebujemo:

  • 30 gramov olivnega olja,
  • 5-7 kapljic olja evkaliptusa.

 

Gre za preprost recept, ki vsebuje le dve sestavini, ki ju med seboj dobro premešamo in že sta pripravljeni na uporabo. Evkaliptusovo olje poskrbi za preprečevanje okužb kože in hkrati spodbuja rast dlak.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Raziskave kažejo, da lahko evkaliptusovo olje zmanjša težave z artritisom. V ta namen lahko olje poskusimo kombinirati z oljem sivke, majarona, rožmarina in poprove mete. Pripravljeno sredstvo ima močne analgetične lastnosti.

Zgodnje raziskave kažejo, da lahko žvečilni gumiji z vsebnostjo 0,3% izvlečka evkaliptusa zmanjšajo pogostost pojavljanja kariesa na zobeh, s čemer preprečujejo tudi nastanek zobnih lukenj. 

 

Ne spreglejte! Posebne ponudbe:

7.99€
Eterično olje sivke – pomiritev in sprostitev.   Eterično olje sivke je zelo ra..
19.99€
Avstralsko olje čajevca (Tea Tree Oil) - 100% čisto olje Melaleuca Alternifolia   Kaj..

Podobni članki

Eterično olje sivke (Lavandula)

Eterično olje sivke (Lavandula)

Sivkino eterično olje ima tudi antiseptične lastnosti, zaradi česar je primerno za obravnavanje pošk.."

Arganovo olje (Argania spinosa)

Arganovo olje (Argania spinosa)

Maročani arganovo olje tradicionalno uporabljajo za pripravo kozmetike, saj gre za zelo vlažilno olj.."

Copyright © 2012 - 2018 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani