Članki in enciklopedije

Goji jagode (Lycium barbarum)

Goji jagode (Lycium barbarum)

Goji jagode (Lycium barbarum)

Eden izmed najbolj znanih fitoterapevtov in zdravilcev v kitajski zgodovini, Li Shudjun, v svojem znamenitem delu "Temelji farmakopedije" iz leta 1578 opisuje, da ljudje iz vasi Nanchu, ki goji jagode vključujejo v vsakodnevno prehrano, dočakajo tudi starost 100 let. Spoznajte goji jagode in si preberite celoten opis ...

Opis

Goji jagode

Latinsko ime:

Lycium barbarum

Uporabni del:

Plod (jagode)

Druga imena:

Jagode sreče, volčje jagode

 

Splošni opis in zgodovina:

Goji jagode so sadež, ki izvira s Kitajske. Jagode so plod rastline, imenovane navadna kustovnica, ki se že vrsto let uporablja v tradicionalni medicini in sicer za izboljšanje splošnega zdravja. Gre za trajnico, ki sodi v družino razhudnikovk, v katero uvrščamo tudi krompir in paradižnik. Rastlina uspeva v predelih, kjer je veliko sončne svetlobe. Prepoznamo jo po cvetovih vijolične barve, v poletnih mesecih pa se na njej pojavijo tudi plodovi, ki jih poznamo kot goji jagode.

Zdravilne lastnosti goji jagod že tisočletja poznajo na Kitajskem. Tradicionalno plodovi obnavljajo skladišča telesnih tekočin, revitalizirajo kožo in obnovijo vid. Krepijo tudi mišice in kite ter ščitijo pred boleznimi. Kitajsko ministrstvo za zdravje je goji jagode že leta 1983 uvrstilo med zdravilne rastline.

Eden izmed najbolj znanih fitoterapevtov in zdravilcev v kitajski zgodovini, Li Shudjun, v svojem znamenitem delu "Temelji farmakopedije" iz leta 1578 opisuje, da ljudje iz vasi Nanchu, ki goji jagode vključujejo v vsakodnevno prehrano, dočakajo tudi starost 100 let.

V preteklosti so mlada dekleta iz znanih družin pila čaj iz goji jagod, da bi bila mlajša in lepša.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Goji jagode lahko v prehrani uporabimo na različne načine. Dodamo jih lahko smoothijem, jih posujemo po kosmičih, si pripravimo čaj; obstaja pa tudi ogromno receptov za pripravo okusnih sladic. Iz njih lahko pripravimo tudi marmelado, ki si jo privoščimo za zajtrk ali pa jo dodamo zdravim sladicam – možnosti je neskončno. Posušene jagode lahko zmeljemo in jih posujemo po pripravljenih solatah.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Goji jagode vsebujejo:

  • 18 aminokislin, med katerim je 8 esencialnih – telo jih ne more samo tvoriti,
  • 6 vitaminov, med njimi vitamin C, B1 in B2
  • 5 nenasičenih maščobnih kislin,
  • 11 mineralov.
  • betakaroten, zeaksantin, cistin, mangan, cink, baker, selen, železo, kalcij, kalij, ki so le nekatere od snovi, ki v našem telesu delujejo kot antioksidanti.

Jagode vsebujejo visoko vrednost vlaknin, ki zmanjšujejo občutek lahkote, zato si lahko z njimi pomagamo doseči zdravo prebavo ali pa jih uporabimo pri zdravem hujšanju. Vsebujejo tudi antioksidant, imenovan zeaksantin, ki je nujno potreben za vzdrževanje zdravega vida. Imajo hipoglikemične lastnosti, zato jih lahko uživajo tudi sladkorni bolniki.

Goji jagode ugodno vplivajo na:

  • krepitev imunskega sistema in regeneracijo tkiva,
  • dvig energije in zmanjšanje splošne utrujenosti,
  • izboljšanje vida in kože,
  • zmanjšanje telesne teže,
  • premagovanje stresa in depresije,
  • koncentracijo rastnega hormona,
  • zaviranje staranja in lajšanje bolečin v sklepih,
  • uravnavanje krvnega pritiska in znižanje ravni holesterola v krvi,
  • razstrupljanje jeter,
  • neplodnost in impotenco ter
  • preprečevanje mutacij genetskega materiala in pojava rakavih obolenj.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Goji jagode imajo potencialne koristi proti raku. Raziskovalci so testirali izvleček goji jagod na rakavih celicah, pri čemer so ugotovili, da lahko učinkovito preprečujejo širjenje rakavih celic.

Goji jagode pomagajo povišati raven testosterona pri moških, kar lahko izkoristimo za zdravljenje erektilne disfunkcije.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov