Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novice

Različni kalkulatorji

Goji jagode (Lycium barbarum)

Goji jagode (Lycium barbarum)

Eden izmed najbolj znanih fitoterapevtov in zdravilcev v kitajski zgodovini, Li Shudjun, v svojem znamenitem delu "Temelji farmakopedije" iz leta 1578 opisuje, da ljudje iz vasi Nanchu, ki goji jagode vključujejo v vsakodnevno prehrano, dočakajo tudi starost 100 let. Spoznajte goji jagode in si preberite celoten opis...

Goji jagode

Latinsko ime:

Lycium barbarum

Uporabni del:

Plod (jagode)

Druga imena:

Jagode sreče, volčje jagode

 

Splošni opis in zgodovina:

Goji jagode so sadež, ki izvira iz Kitajske. Jagode so plod rastline, imenovane navadna kustovnica, ki se že vrsto let uporablja v tradicionalni medicini in sicer za izboljšanje splošnega zdravja. Gre za trajnico, ki sodi v družino razhudnikovk, v katero uvrščamo tudi krompir in paradižnik. Rastlina uspeva v predelih, kjer je veliko sončne svetlobe. Prepoznamo jo po cvetovih vijolične barve, v poletnih mesecih pa se na njej pojavijo tudi plodovi, ki jih poznamo kot goji jagode.

Zdravilne lastnosti goji jagod že tisočletja poznajo na Kitajskem. Njihova uporaba je posebej izpostavljena v kitajski knjigi o zdravilih, v kateri je zapisano, da plodovi obnavljajo skladišča telesnih tekočin, revitalizirajo kožo in obnovijo vid. V drugi kitajski knjigi je zapisano, da goji jagode krepijo mišice in kite ter ščitijo pred boleznimi.

Pesnik Liu Juncy iz dinastije Tan (618-907) hvali učinke goji jagod v pesmi, ki jo je posvetil temu zdravilnemu plodu.

Eden izmed najbolj znanih fitoterapevtov in zdravilcev v kitajski zgodovini, Li Shudjun, v svojem znamenitem delu "Temelji farmakopedije" iz leta 1578 opisuje, da ljudje iz vasi Nanchu, ki goji jagode vključujejo v vsakodnevno prehrano, dočakajo tudi starost 100 let.

V preteklosti so mlada dekleta iz znanih družin pila čaj iz goji jagod, da bi bila videti mlajša in lepša.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Goji jagode lahko v prehrani uporabimo na različne načine. Dodamo jih lahko smoothijem, jih posujemo po kosmičih, si pripravimo čaj, obstaja pa tudi ogromno receptov za pripravo okusnih sladic. Iz njih lahko pripravimo tudi marmelado, ki si jo privoščimo za zajtrk ali pa jo dodamo zdravim sladicam. Možnosti je neskončno. Posušene jagode lahko zmeljemo in jih posujemo po pripravljenih solatah.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Jagode vsebujejo visoko vrednost vlaknin, ki zmanjšujejo občutek lahkote, zato si lahko z njimi pomagamo doseči zdravo prebavo ali pa jih uporabimo pri zdravem načinu hujšanja. Vsebujejo tudi antioksidant, imenovan zeaksantin, ki je nujno potreben za vzdrževanje zdravega vida.

Imajo hipoglikemične lastnosti, zato jih lahko uživajo tudi sladkorni bolniki.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Goji jagode imajo potencialne koristi proti raku, sodeč po nedavni študiji, objavljeni v Znanosti o življenju. Raziskovalci so testirali izvleček goji jagod na rakavih celicah, pri čemer so ugotovili, da lahko goji jagode učinkovito preprečujejo širjenje rakavih celic.

Goji jagode  pomagajo povišati raven testosterona pri moških, kar lahko izkoristimo za zdravljenje spolne motnje, imenovane erektilna disfunkcija.

 

Ne spreglejte! Posebne ponudbe:

19.99€ 17.99€
Goji jagode - posušeno sadje sladkega okusa.   Goji jagode (Lycium barbarum)&nbs..
21.99€ 12.99€
Goji jagode sok s 100 % vsebnostjo sadnega soka.   Goji jagode sok se proizvaja iz plodov..
59.89€ 48.99€
Goji jagode - posušeno sadje sladkega okusa in odličen vir antioksidantov.   Goj..

Podobni članki

Goji jagode (Lycium barbarum)

Goji jagode (Lycium barbarum)

Eden izmed najbolj znanih fitoterapevtov in zdravilcev v kitajski zgodovini, Li Shudjun, v svojem zn.."

Sladkanje z goji jagodami

Sladkanje z goji jagodami

Goji jagode so odlična zakladnica vitaminov in antioksidantov, hkrati pa popestrijo s svojo teksturo.."

Goji jagode - bogati vir antioksidantov!

Goji jagode - bogati vir antioksidantov!

Goji jagode se uporabljajo tako v prehrani, kot dodatek kozmetičnim produktom, ki zelo dobro delujej.."

Copyright © 2012 - 2018 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani