Članki in enciklopedije

Zdravilni učinki gobe Maitake

Zdravilni učinki gobe Maitake

Zdravilni učinki gobe Maitake

Maitake gobe so poznane po njihovih zdravilnih učinkih! Krepijo srce in ožilje, uravnavajo krvni sladkor in krepijo imunski sistem. Preverite!

Opis

Maitake goba domuje v Severni Ameriki, Evropi in na Japonskem. Japonsko ime »maitake« pomeni »ples gob«. Zaradi zanimive oblike in velikosti so jo Angleži poimenovali kar »kokoš gozda«. V azijskih kulturah pa so jo več stoletij uporabljali kot hrano in zdravilo.

 

1 sveža maitake goba vsebuje:

  • kalorije: 10 kcal,

  • ogljikovi hidrati: 2 g,

  • maščobe: 0 g,

  • beljakovine: 1 g,

  • vlaknine: 1 g,

  • glikemični indeks: nizek,

  • brez glutena.

 

Zdravilni učinki

Na Japonskem verjamejo, da maitake gobe podaljšujejo življenjsko dobo. Z raziskovanjem njihovih zdravilnih učinkov so na Japonskem začeli leta 1980, danes pa večina raziskav poteka v Združenih državah Amerike. Gobe vsebujejo polisaharid, imenovan beta glukan.
 

  1. Rak.
    Aktivne snovi v maitake gobah uničujejo rakave celice in olajšajo številne stranske učinke kemoterapije. Z raziskavami na živalih so ugotovili, da pripomorejo k preprečevanju širjenja raka na dojkah, preprečujejo nastanek levkemije ter raka na želodcu in kosteh. Prav tako pomagajo olajšati slabost, ki je pogosta posledica kemoterapije. V študiji iz leta 2010 trdijo, da maitake gobe preprečujejo nastanek raka na debelem črevesju. Seveda pa je potrebno opraviti dodatne študije, med drugim tudi na ljudeh.
     

  2. Spodbujanje delovanja imunskega sistema.
     

  3. Uravnavanje krvnega sladkorja.
    Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 lahko s pomočjo maitake  gob upravljajo raven glukoze v krvi in zmanjšajo svojo odpornost na inzulin. Če jemljete zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni se pred uživanjem maitake gob posvetujte z osebnim zdravnikom.
     

  4. Srce in ožilje.
    Mnogi zdravniki na Japonskem uporabljajo maitake gobe za zniževanje krvnega tlaka in maščob v krvi, dveh ključnih dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja.

 

Kako v trgovini izbrati sveže maitake gobe?

Gobe ne smejo biti mokre ali uvele in morajo biti brez madežev. Ne kupujte gob, ki imajo vonj po kvasu.

Hranite jih lahko v papirnati vrečki (nikoli v plastični!) v hladilniku.

 


Kako jih uporabljamo?

Uporabite jih lahko pri pripravi omlet, testenin, solat in pic. Prav tako jih lahko pripravite samostojno – na žaru. Iz njih lahko skuhate juho ali jih uporabite kot nadomestek mesa v vegetarijanskem burgerju.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov