Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novice

Različni kalkulatorji

Olje iz mareličnih pešk (Prunus armeniaca)

Olje iz mareličnih pešk (Prunus armeniaca)

Olje iz mareličnih pešk je bilo omenjeno tudi v tradicionalni kitajski medicini, kjer so ga pogosto uporabljali za zdravljenje tumorjev in razjed. Spoznajte olje iz mareličnih pešk in si preberite celoten opis...

Olje iz mareličnih pešk

Olje iz mareličnih pešk se pridobiva iz:

Ime rastline:

Marelica

Latinsko ime rastline:

Prunus armeniaca

Druga imena za olje:

Olje iz mareličnih jedrc

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Marelica je drevo, ki ga uvrščamo v družino rožnic. V višino lahko zraste od 6 do 8 metrov, prepoznamo pa jo po listih srčaste oblike, belih ali rožnatih cvetovih in koščičastem sadežu rumene ali oranžne barve. Marelica izvira iz Armenije. Danes je največji proizvajalec marelic Turčija.

Olje iz mareličnih pešk, kot nam pove ime samo, pridobivamo iz peške (jedrca oziroma semena), ki ga najdemo v notranjosti sadeža. Primerjamo ga lahko z mandljevim oljem, s katerim imata zelo podoben način in namen uporabe.

Marelična jedrca vsebujejo visok odstotek olja, ki se uporablja že vse od antičnih časov. Pridobivamo ga z ekstrakcijo z uporabo topila ali s hladnim stiskanjem. Boljša izbira je zagotovo ekološko pridobljeno, visoko kakovostno hladno stiskano olje, saj ne spreminja kemičnih spojin v olju.

Olje iz mareličnih pešk je običajno svetlo rumene barve. Ker je barva odvisna od vrste marelice in postopka pridelave, je lahko barva tudi nekoliko temnejša. Okus olja je podoben okusu mandljevega olja.

 

Uporaba olja:

Olje iz mareličnih pešk je odlično sredstvo za masažo kože, saj je zelo lahko in nežno, kožo pa naredi mehko. Olje marelice je bilo omenjeno tudi v tradicionalni kitajski medicini, kjer so ga pogosto uporabljali za zdravljenje tumorjev in razjed. Kožo navlaži, zmanjšuje vnetje, ima anti-aging in proti-bakterijski učinek, zmanjšuje tveganje za nastanek okužbe in deluje antioksidativno.

Zaradi prijetnega okusa je pogosta sestavina sladic in mnogih drugih jedi.

 

Recepti:

Iz olja iz mareličnih pešk si lahko pripravimo dragoceno olje za telo, ki blaži vnetja in pomirja kožo. K 30 ml olja iz mareličnih pešk dodamo 1 nageljnovo žbico, 30 g bazilike in 100 ml mandljevega olja. Zdrobimo nageljnovo žbico in baziliko. Dodamo tudi obe olji, steklenico pa zapremo in jo za 2 tedna postavimo na toplo mesto. Redno jo pretresamo. Olje precedimo in že je pripravljeno za uporabo.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Olje iz mareličnih pešk v kombinaciji z mandljevim oljem uporabljamo za preprečevanje ali zmanjševanje izpadanja las, tako pri moških, kot tudi pri ženskah. Vsebnost vitaminov E in K je odlična za hranjenje in krepitev lasnih mešičkov. Priporočamo, da v ta namen segretemu mandljevemu olju dodate nekaj kapljic olja iz mareličnih pešk in zmes dobro premešate. S krožnimi gibi jo nanesete na lase in pustite delovati 30 minut, nakar lase dobro operete.

 

Ne spreglejte! Posebne ponudbe:

8.99€
Olje mareličnih jedrc je primerno tudi za nego otroške kože.   Olje mareličnih ko&..
9.99€
Marelična jederca ali grenki mandlji.   Marelična jedrca vsebujejo široko pale..
29.99€
 Amigdalin – Vitamin B17 iz izvlečka mareličnih jedrc.   Kapsule vsebujejo..

Podobni članki

Olje iz grozdnih pešk (Vitis vinifera)

Olje iz grozdnih pešk (Vitis vinifera)

Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko proantocianidini v olju iz grozdnih pešk upočasnijo rast.."

Olje iz chia semen (Salvia hispanica)

Olje iz chia semen (Salvia hispanica)

Organsko olje iz chia semen je primerno za nego vseh vrst kože, tudi suhe, luskave, občutljive in zr.."

Copyright © 2012 - 2018 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani