Članki in enciklopedije

Olje iz grozdnih pešk (Vitis vinifera)

Olje iz grozdnih pešk (Vitis vinifera)

Olje iz grozdnih pešk (Vitis vinifera)

Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko proantocianidini v olju iz grozdnih pešk upočasnijo rast rakavih celic pri bolnikih z rakom. Spoznajte olje iz grozdnih pešk in si preberite celoten opis...

Opis

Olje iz grozdnih pešk

Olje iz grozdnih pešk se pridobiva iz:

Ime rastline:

Vinska trta

Latinsko ime rastline:

Vitis vinifera

Druga imena za olje:

Olje iz grozdnih semen

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Vinska trta izvira iz Sredozemlja. Na svetu trenutno obstaja med 5.000 in 10.000 vrst grozdja, ki se uporablja v različne namene. Gre za listopadni grm, ki lahko s pomočjo vitic spleza tudi na višino 20-30 metrov. Plodovi so jagode, modre, rdeče, zelene ali rumene barve, rastejo pa v soplodjih, imenovanih grozdje. Uživamo ga svežega, predelanega, v obliki soka ali vina, posušene plodove pa imenujemo rozine.

Olje iz grozdnih pešk pridobivamo s stiskanjem semen grozdja, zaradi česar gre za bogat stranski proizvod v pridelavi vina. S stiskanjem od jagod ostanejo le tropine, iz katerih ločujemo posamezne grozne peške. Le-te posušimo, zmeljemo in stisnemo. Olje ima čist in lahek okus, vsebuje pa velike količine polinenasičenih maščobnih kislin.

 

Uporaba olja:

V kulinariki se olje iz grozdnih pešk pogosto uporablja za pripravo solatnih prelivov in majoneze. Pogosto ga uporabljamo tudi za peko palačink in vafljev. Če želimo ohraniti odličen okus rozin, lahko po njih popršimo nekaj kapljic olja iz grozdnih pešk.

V kozmetičnih izdelkih se pogosto uporablja za nego občutljive, zrele in mastne kože. Ker se v kožo hitro absorbira, koža po nanosu ne ostane mastna.

V zdravstvene namene se pogosto uporablja za zniževanje visokega krvnega tlaka, saj lahko sestavine v olju širijo krvne žile in tako preprečujejo nastanek visokega krvnega tlaka. Krepitev imunskega sistema je le še ena izmed mnogih prednosti uporabe olja iz grozdnih pešk.

 

Recepti:

Olje iz grozdnih pešk lahko uporabimo pri praženju zelenjave. Zaradi blagega okusa je odličen nadomestek oljčnega olja, zagotovo pa vam bo všeč v kombinaciji z brokolijem in sladkim krompirjem.

Olje iz grozdnih pešk je nežno olje, zato ga lahko uporabimo kot nosilno olje pri pripravi masažnih olj. Še posebej priljubljeno je pri profesionalnih maserjih. Pripravimo ga lahko tako, da v temno steklenico dodamo ¼ olja iz grozdnih pešk, 7 kapljic eteričnega olja sivke, 7 kapljic eteričnega olja rožmarina in 7 kapljic eteričnega olja bergamota. Steklenico dobro pretresemo, jo zapremo in jo do uporabe hranimo na temnem in hladnem mestu. Olje je prijazno do kože, zato je primerno tudi za uporabo na občutljivi koži.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Proantocianidini, ki jih najdemo v grozdnih semenih, nam lahko pomagajo preprečiti razvoj kožnega raka. Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko upočasnijo rast rakavih celic pri bolnikih z rakom – popolnoma brez stranskih učinkov.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov