Lanolin – brezvodni (Adeps lanae) – vrhunske kvalitete.
Lanolin je rumena voskasta snov, ki jo izločajo žleze lojnice ovc, ki pozitivno vplivajo na ovčjo volno, ki je izpostavljena raznim zunanjim dejavnikom. Podobno učinkuje tudi na kožo. Pridobiva se tako, da ostriženo ovčjo volno stisnejo in nato lanolin še prečistijo.
Človeška koža s pomočjo lojnic sama skrbi, da je dovolj namaščena – lojnice izločajo loj oz. sebum. Vendar s starostjo v koži nastaja vedno manj maščob, poleg tega jih z agresivnimi mili pogosto odstranimo. Najboljšo nego kože nam zagotavljajo olja oz. mazila, ki imajo podobno strukturo kot človeški sebum. To lahko trdimo za lanolin in je iz tega razloga zelo primeren za pripravo katerih koli kozmetičnih izdelkov, namenjenih negi kože.
V naravni oz. domači kozmetiki se ga v izdelkih uporablja kot emolient in emulgator. Cenjen je, ker na koži naredi pol prepustni film, ki varuje kožo pred izsuševanjem. Ima polarni značaj, kar pomeni, da je topen v oljih oz. se z njimi dobro meša, poleg tega pa nase veže vodo oz. z njo tvori emulzijo (nase veže do 2x količino vode, v razmerju do svoje teže).
Uporablja se ga tudi samostojno – za nego prsi med dojenjem, ter za preprečevanje nastanka strij oz. nosečniških znamenj.
Kako se lahko uporabi Lanolin v naravni kozmetiki?
- najpogosteje se uporabi kot dodatek v kremah, mazilih, šminkah, balzamih za ustnice in maske za lase,
- za balzame za prsne bradavice, dojenčkove zadnjice, suhe podplate,
- za kreme (emulzije z vodo v olju) se ga uporabi do 60% teže končnega izdelka, za mazila in balzame oz. druge emulzije voda v olju do 15 %, za mila do 3 % končnega izdelka,
- uporaba v naravni in ekološki kozmetiki je dovoljena.
- Kako pripraviti kremo po klasični metodi: Oljno in vodno komponento segrejte do 75 °C in ju nato združite in ohladite. Z mešanjem prenehajte šele ko se zmes ohladi.
- Lastnosti: temperatura tališča 38–44 °C, brezvodni.